Vijf stappen om je voor te bereiden op technologische innovatie

Om je als ondernemer voor te bereiden op technologische innovatie moet je gestructureerd kijken naar de gevolgen van vernieuwingen en hoe daarmee om te gaan.

Dit zegt Niels Koeman, lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI), in een gesprek met NU.nl.

"Wat je heel vaak ziet, is dat gezegd wordt dat er een debat moet worden gevoerd over technologische vernieuwing. Bijvoorbeeld over het zelf maken van geneesmiddelen of over de melkrobot. Maar hoe je dat debat moet voeren, waar je dan op moet letten en wat de einduitkomst moet zijn dat is onduidelijk", zegt Koeman.

"Dat betekent vaak dat dit debat helemaal niet of onbeholpen wordt gevoerd. Je moet gestructureerd naar iets zoeken."

De RLI heeft een stappenplan gemaakt voor overheden of ondernemingen om zich beter voor te bereiden op technologische vernieuwing met een toegepast voorbeeld op een melkveehouder.

Wat is de aanleiding voor de analyse?

Is het bijvoorbeeld nodig dat een technologische vernieuwing wordt doorgevoerd? Veranderingen kunnen relevante gevolgen hebben. Bedrijven moeten een gevoel ontwikkelen om dit te identificeren.

Koeman geeft het voorbeeld van een nieuwe melkrobot die via sensoren meer informatie kan geven over het melkproces. Dit brengt vragen mee over bijvoorbeeld van wie bepaalde gegevens zijn en hoe afhankelijk een boer wordt van de leverancier en analist van die gegevens.

Wat zijn de kansen en bedreigingen?

Belangrijk hierbij is om onderscheid te maken tussen de ondernemer die technologie afneemt en de startup die technologie ontwikkelt. Beiden denken vanuit de onderneming, maar de positie van de startup is anders dan bijvoorbeeld de melkveehouder.

Wat voor soort veranderingen zijn te verwachten?

Soms gaat het bijvoorbeeld om veranderingen in nieuwe data die ontstaan en van wie die data is. Bij de melkveehouder raakt zijn onderneming bijvoorbeeld afhankelijk van een ict-bedrijf waardoor vraagstukken over privacy en veiligheid ontstaan. Soms verandert de consument in een producent als het gaat om bijvoorbeeld decentrale energie-opwekking.

Wat daarvan te vinden?

Geeft technologische vernieuwing bepaalde effecten die je niet wil hebben? Zijn er kansen die door de huidige regelgeving worden geremd? Een meer ontwikkelde melkrobot kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het beeld van de 'koe in de wei' verloren gaat en er kan een discussie ontstaan over dierenwelzijn.

Hoe beoordeel je het in de zin van publieke waarden?

Hoe de boer en robotfabrikant omgaan met de informatie van de melkrobot raakt aan een bredere discussie over het omgaan met data en ook over hoe een boer zou moeten handelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een koe in de wei een belangrijke publieke waarde is.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie