Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
NIBC

Haagse bank NIBC profiteert van goede kostenbeheersing

NIBC heeft vorig jaar de nettowinst met bijna de helft zien oplopen. De Haagse bank profiteerde naar eigen zeggen van een stevige groei van de dienstverlening aan zowel particulieren als bedrijven, een goede kostenbeheersing en lagere voorzieningen voor slechte leningen.
Door ANP

NIBC rapporteerde woensdag een nettowinst van 102 miljoen euro over heel 2016, tegen 71 miljoen euro een jaar eerder. De operationele baten liepen met ruim een vijfde op tot 381 miljoen euro.

Daarmee weerstond de bank volgens topman Paulus de Wilt lastige marktomstandigheden, met een nog altijd matige economische groei en extreem lage rente in de eurozone.

De Wilt stipte daarnaast de geopolitieke spanningen aan, die ook nu nog voor veel onzekerheid zorgen. Hij liet weten desondanks met vertrouwen vooruit te kijken naar 2017, maar sprak geen concrete verwachtingen uit.

NIBC zette afgelopen jaar voor 3,2 miljard euro aan nieuwe leningen uit bij bedrijven. De zakelijke kredietportefeuille groeide daardoor per saldo met 4 procent tot 10,3 miljard euro. De hypotheekportefeuille dikte met 3 procent aan tot 8,8 miljard euro. De spaartegoeden daarentegen daalden met 3 procent naar 9,7 miljard euro.

Overname

De dienstverlening werd vorig jaar uitgebreid met de overname van effectenhuis SNS Securities, dat verder is gegaan onder de naam NIBC Markets. Ook verbond NIBC zich aan Beequip, een nieuw bedrijf waar kleine tot middelgrote ondernemingen terechtkunnen om bedrijfsmiddelen te leasen.

Tegenover elke euro die NIBC afgelopen jaar verdiende, stond 51 cent aan kosten. Dat was een jaar eerder nog 56 cent. Daarnaast wist de bank zijn kapitaalbuffers verder te verstevigen.


Lees meer over:

nibc

Aanbevolen artikelen