Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft vorig jaar 2.784 octrooien aan Nederlandse bedrijven verleend, 39,8 procent procent meer dan in 2015.

Het betreft de sterkste groei in tien jaar tijd, zo maakt het EOB dinsdag bekend. Tegelijkertijd daalde het aantal octrooiaanvragen wel met 3,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit komt vooral doordat vanuit de Nederlandse biotechnologiesector fors minder aanvragen zijn gedaan.

Wereldwijd staat Nederland op de zevende plaats wat betreft het aantal ingediende octrooiaanvragen bij het EOB. Binnen Europa staat Nederland op de vierde plek.  

Philips is wereldwijd net als in 2015 de grootste aanvrager van octrooien bij het EOB. Huawei staat op de tweede plaats. Samsung, LG en United Technologies maken de top vijf compleet.

Andere Nederlandse topaanvragers zijn Airbus en NXP. Nederlandse bedrijven deden de meeste octrooiaanvragen binnen de categorie medische technologie. Ook de categorie elektrische machines en apparaten en energie was populair, net als computertechnologie. Het aandeel biotechnologie daalde echter van 9 procent naar 4 procent.

Noord-Brabant

Noord-Brabant is in Nederland de provincie waar de meeste octrooiaanvragen vandaan komen, gevolgd door Zuid-Holland en Limburg. Binnen Europa is Noord-Brabant de op vier na grootste aanvrager van octrooien.

Onder de Nederlandse steden presteert Eindhoven verreweg het beste met 2.850 octrooiaanvragen. Amsterdam en Rotterdam volgen met respectievelijk 424 en 260 aanvragen.

Als gekeken wordt naar het aantal octrooiaanvragen in relatie tot het aantal inwoners van een land, staat Nederland op de tweede plaats met 405 aanvragen per miljoen inwoners. Zwitserland prijkt bovenaan de ranglijst met 892 aanvragen per miljoen inwoners. Zweden staat op de derde plek.

"Ondanks de indrukwekkende groei van het aantal aanvragen uit Azië, blijven Europese bedrijven vooroplopen als het gaat om innovatie en economische groei in hun thuismarkten, ze bewijzen daarmee veerkracht te hebben in onzekere economische situaties", aldus EOB-voorzitter Benoît Battistelli.