Nederland heeft vorig jaar voor 39,4 miljard euro aan goederen geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is 3,4 procent meer dan een jaar eerder.

De import vanuit het Verenigd Koninkrijk nam in diezelfde periode met 2 procent toe tot 21,7 milard euro, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het Verenigd Koninkrijk behoort met Duitsland en België tot de belangrijkste exportpartners van Nederland. Het land is goed voor 9 procent van de totale export. Dat is een procentpunt meer dan in 2010, toen de totale export naar het Verenigd Koninkrijk uitkwam op bijna 30 miljard euro.

Hoeveel Nederland in 2016 aan die export overhield, meldt het CBS niet. Een jaar eerder was de export naar het Verenigd Koninkrijk goed voor een bedrag van 21 miljard euro. Dat is bijna 10 procent van het totaal aan exportverdiensten. In datzelfde jaar hingen 200.000 voltijdbanen samen met de export naar het Verenigd Koninkrijk.

Europese Unie

In de tweede helft van 2016 was de waarde van de export van de hele Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk ruim 3,5 miljard euro lager dan een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat er minder auto's uit Duitsland werden geëxporteerd. Naast Nederland boekte ook Spanje groei. Andere landen zagen hun export naar het Verenigd Koninkrijk afnemen.

Landbouw

Vooral de export van landbouwproducten is relatief sterk afhankelijk van het land dat dit jaar naar verwachting de eerste formele stappen zet richting een vertrek uit de Europese Unie. In totaal ging vorig jaar voor 6,1 miljard euro aan vlees, bloemen, groente en fruit van Nederlandse bodem naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is 10 procent van de totale landbouwexport.

Van de landbouwgoederen werd Nederlands vlees het meest geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. In 2016 had 15,4 procent van alle Nederlandse vleesexport het VK als bestemming. Daarna volgen bereidingen van groenten en fruit (14,9 procent), groenten (13,2 procent) en sierteelt (13,1 procent).

Weinig export naar Schotland

Het aandeel van Schotland blijft beperkt. Van de Nederlandse goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk was in 2015 slechts 3 procent bestemd voor Schotland. Ook Wales en Noord-Ierland waren met een exportaandeel van respectievelijk 1,5 procent en 1,2 procent kleine afnemers.

Bij de import uit het VK was iets meer dan 7 procent van de goederen afkomstig uit Schotland. Schotland is een van de weinige landen met een handelsoverschot met Nederland. De export naar Nederland was goed voor 1,3 miljard euro, terwijl de import uit Nederland 1,1 miljard euro bedroeg.