NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week, Pieter Zwart, medeoprichter en directeur van Coolblue. De webshop is in zo'n achttien jaar uitgegroeid tot één van de grotere online verkopers en is één van de markantste bedrijven in Nederland.

Wie: Pieter Zwart

Onderneming: Coolblue

Werknemers: 2.650

"Ik ben absoluut een gewoontedier", zegt Zwart. Elke dag staat hij 7.00 uur op. Havermout is het ontbijt en om 7.30 melden zich een paar collega's bij het huis van Zwart om sportend de dag te beginnen

"Iedere dag zijn het eigenlijk andere collega's." Gesport wordt er bij hem thuis in zijn eigen sportschool. "Dat duurt tot 8.30 uur. Dan is het groene smoothies eten met z'n allen en snel naar kantoor toe racen."

"Ik probeer heel veel mensen aan te raken en te horen", legt Zwart uit. "En als je dat wil doen, dan is het het gewoon efficiënter om dat te doen met een vaste structuur. Je kan in je eentje sporten, maar je kan ook aan het managementteam vragen om mee te sporten. Dat laatste is overduidelijk efficiënter dan het eerste."

Om 9.15 uur staat er een afspraak met de "pietermanager", de assistent van Zwart. "Tussen 9.30 en 10.00 uur zit ik altijd naar mijn e-mails te turen, dan wel te reageren, dan wel rapportages door te klikken. Om 10.00 uur zijn er één tot twee demo's."

Pindakaas

Daar wordt gedemonstreerd wat bepaalde 'developmentdomeinen', achttien in totaal, de afgelopen twee weken aan vernieuwingen voor elkaar hebben gekregen. Dat kan gaan om kleine verbeteringen van het betaalproces en de checkoutfunctie in het betaalproces tot nieuwe sorteermogelijkheden in de zoekfunctionaliteit.

"Om 11.00 uur heb ik meestal een regulier overleg. Dat is bijvoorbeeld met de baas van de klantenservice of met data-analisten over klantcontacten. Om 12.00 uur ga ik altijd lunchen. We hebben hier een hele grote kantine waar we met z'n allen lunchen."

"Mijn favoriet is de boterham met pindakaas. Die is echt fantastisch hier. Een boterham met huisgemaakte pindakaas. Dat kun je optimaliseren tot echt olympisch niveau."

Coolblue-manier

"Wat daarna veel gebeurt, is dat wij met grote regelmaat hier mensen over de vloer hebben. Dat kan zijn voor een rondje om de zaak voor bedrijven van buiten die willen kijken hoe het hier is tot werkcolleges hier op locatie."

"Daarnaast zijn er altijd veel afspraken die een minder vast karakter hebben. Er is altijd wel wat aan de hand in mijn rol. Bijvoorbeeld, we gaan dit jaar voor het eerst een echt jaarverslag maken. Dan moeten we even gaan brainstormen over hoe we dat kunnen doen op de Coolblue-manier." Rond 18.00 uur is Zwart meestal het pand uit.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd voor Zwart als het om zijn werkdag gaat, niet in de laatste plaats doordat iemand anders er nu overgaat. "Dat betekent ook dat je in een heel hoog tempo interacties met mensen kunt hebben omdat alles voorbereid is."

"Toen ik het zelf deed, had ik minder tijd om rust en regelmaat in mijn agenda te brengen. Terwijl het uiteindelijk veel drukker is in het aantal afspraken. Maar het scheelt enorm dat alles door gepland is, voorbereid is en uitgewerkt wordt."

Lees andere interviews in deze rubriek