Zakelijke dienstverleners zijn sinds 2008 niet zo optimistisch geweest. Begin 2017 bereikte het ondernemersvertrouwen in deze sector het hoogste niveau in jaren.

De omzetgroei in 2016 en positieve verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2017 zorgen voor een groeiend vertrouwen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De indicator kwam begin 2017 uit op 17,8. Dat is de hoogste stand in acht jaar tijd. Ze waren onder meer positiever over de gerealiseerde omzet en het economische klimaat dan in het voorgaande kwartaal. 

Ook waren ze optimistischer over hun omzetverwachting voor het lopende kwartaal. Het vertrouwen binnen de zakelijke dienstverlening is nu groter dan binnen het bedrijfsleven als geheel.

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is sinds eind 2013 onafgebroken positief geweest. Dit betekent dat er sindsdien telkens meer positief dan negatief gestemde ondernemers waren.

Omzet

In het laatste kwartaal van 2016 groeide de omzet van de zakelijke dienstverlening met 4,2 procent. De toename was wel minder groot dan de stijging in het derde kwartaal. 

Overigens groeit de omzet al ruim drie jaar op een rij. De groei van 5,6 procent in 2016 was wel iets kleiner dan die in 2015 (7,8 procent).

Architecten

Alle branches, behalve de beveiligingsbranche en de keuring- en controlebranche, noteerden in het vierde kwartaal een omzetgroei. Wel groeide de omzet in de meeste gevallen minder hard dan in het voorgaande kwartaal.

Architecten springen eruit met een plus van 12 procent. Toch ligt hun omzet nog altijd 45 procent onder het niveau van 2005.