Kleinere accountantskantoren vrezen voor een tekort aan accountants. De bedrijven kunnen vaak niet voldoen aan de nieuwe opleidingseisen, waardoor studenten eerder zullen kiezen voor een opleidingsplek bij grotere kantoren.

Dat blijkt uit een enquête van koepelorganisatie SRA, waar Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag over schrijft.

De kleinere accountantskantoren, die mkb-bedrijven controleren, kunnen onder meer het vereiste aantal stage-uren niet bieden. Het minimale aantal uren is sinds begin 2016 opgeschroefd van duizend naar vijftienhonderd.

Van de 360 kantoren die zijn aangesloten bij de koepelorganisatie, vulden 228 de enquête in. 

Onvoldoende opdrachten

66 procent van de respondenten is van mening dat het eigen bedrijf onvoldoende controleopdrachten heeft om de studenten het verhoogde aantal praktijkuren te bieden.

Zo'n 85 procent denkt dat studenten door de nieuwe regeling gedwongen worden om te kiezen voor een stage bij grotere kantoren buiten het mkb-segment. Volgens 82 procent zullen er als gevolg daarvan in de toekomst onvoldoende mkb-accountants zijn.

Rechtszaak

De resultaten van de enquête zullen worden gebruikt in een rechtszaak die koepelorganisatie SRA heeft aangespannen tegen de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA).

De CEA is verantwoordelijk voor het stellen van de opleidingseisen. De zaak dient op 14 maart.