Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het vierde kwartaal 0,9 procent meer omgezet dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Op cafés na steeg de omzet in alle branches.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De omzet van de horeca neemt al bijna vier jaar onafgebroken toe. Ook het volume, dus het aantal consumpties en overnachtingen, nam in het vierde kwartaal toe. Over heel 2016 behaalde de horeca 6,5 procent meer omzet dan in 2015. Dat is de grootste omzetgroei in 16 jaar tijd, sinds 2000.

Snakbars

De snackbars behaalden afgelopen jaar, met bijna 10 procent, de hoogste omzetgroei binnen de horeca. Bovendien was het de sterkste omzetgroei van snackbars sinds het begin van deze meting, aldus het statistiekbureau.

Restaurants boekten in 2016 ruim 6 procent meer omzet, gevolgd door cafés met 5,7 procent en hotels met 5 procent.

Hotels

Binnen de horeca steeg de omzet van hotels, met 2 procent, overigens in het vierde kwartaal het meest. Zij ontvingen aan het einde van het jaar zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten.

Snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, noteerden een omzetgroei van 1,4 procent. Restaurants boekten 0,6 procent meer omzet dan in het derde kwartaal.

Voor snackbars en restaurants was de omzetgroei hiermee minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen, aldus het CBS. De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, liet een daling zien van 0,5 procent na een duidelijke groei in het voorgaande kwartaal.