Dit is wat er in de week van 6 maart tot en met 12 maart gaat gebeuren.

Je kunt je ook inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief. We vertellen je elke zondag per e-mail wat er gaat spelen op ondernemersgebied. Inschrijven kan hier.

Dinsdag presenteert het Europees Octrooibureau (EOB) jaarcijfers over 2016. Hierbij wordt onder meer bekendgemaakt welke landen en bedrijven vooroplopen in octrooiaanvragen in Europa. In 2015 steeg het aantal Europese octrooien dat aan Nederlandse bedrijven werd verleend naar tweeduizend. Dat is het hoogste aantal in tien jaar. Philips, DSM, Shell, NXP, ASM, Unilever en AkzoNobel zijn traditioneel bedrijven die hoog op de ranglijst van het EOB belanden.

Op dinsdag komt verder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers over de afhankelijkheid van het Nederlandse bedrijfsleven van de Britse economie in het eerste kwartaal. In januari stelde belangenvereniging evofenedex dat het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ondernemers in Nederland nu al geld kost. Door de onzekerheid rond het proces worden orders bijvoorbeeld uitgesteld. De organisatie krijgt veel telefoontjes van bezorgde leden en heeft een meldpunt geopend.

Woensdag gaat de HISWA Amsterdam Boat Show van start in RAI Amsterdam. Het grootste watersportevenement van Nederland, dat tot en met 12 maart duurt, verwelkomt meer dan veertigduizend bezoekers, een prima plek dus om te netwerken. Op de botenbeurs zijn, naast boten, onderdelen en accessoires te vinden. Daarnaast kan er kennisgemaakt worden met verschillende watersporten. In de voorverkoop kost een toegangskaartjes voor de HISWA 12,50 euro. De reguliere prijs is 15 euro.

Op donderdag worden de Shopping Awards XS uitgereikt, voorheen de Thuiswinkel Awards. De Shopping Awards XS zijn publieksprijzen en zijn bedoeld voor webwinkels met een maximale omzet van 4 miljoen euro per jaar. De prijzen worden uitgereikt in zestien productcategorieën, waaronder elektronica & telecom, mode, vakanties & reistickets, kind & speelgoed, datingsites en doe-het-zelf & hobby.

En op vrijdag worden de winnaars van de NLstreets Awards 2016 bekendgemaakt. Welke winkelstraat en welke winkel wordt dit keer verkozen tot de leukste van Nederland? Vorig jaar won de Czaar Peterstraat in Amsterdam, terwijl Ariola Delicatessen in Groningen het predicaat leukste winkel kreeg. Bij de voorselectie speelt onder meer het aandeel zelfstandige ondernemers in een straat een rol. De verkiezing is bedoeld om aandacht voor hun positie te vragen.

Afgelopen woensdag was het weer Nationale Complimentendag. Op die dag zou iedereen drie complimenten moeten uitdelen in zijn omgeving, ook ondernemers. Maar hoe doe je dat nou op de juiste manier? Arbeidspsycholoog Tosca Gort zette voor NU.nl wat tips op een rij. "Bij sommige werknemers denk je misschien: die snapt wel dat hij supergoed is, dat hoeven we hem niet meer te vertellen. Maar niets is minder waar", aldus Gort. 

Verder vertelde senior jurist arbeidsrecht Pascal Besselink ons dat het sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) steeds belangrijker is geworden om een dossier op te bouwen over een medewerker die niet functioneert. "Je moet kunnen laten zien dat een werknemer aangesproken is op dat niet-functioneren. Vervolgens moet je ook laten zien dat je de werknemer een tweede kans hebt gegeven", zegt Besselink.

Ook heeft NU.nl ter voorbereiding op de verkiezingen uitgezocht hoe politieke partijen denken over belastingen voor ondernemers. En lees tot slot ook nog tips voor ondernemers die met hun webwinkel de grens over willen en hoe je als verkoper meer omzet kunt draaien.