Waar moet ik mijn bedrijf vestigen om te zorgen dat ik niet terecht kom op een kansloze plek waar de markt verzadigd is? Dit zijn belangrijke keuzes voor veel bedrijven.

De Kamer van Koophandel (KvK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn een speciale site gestart waar ondernemers in één overzicht informatie kunnen krijgen.

Dan gaat het bijvoorbeeld om het aantal inwoners, het gemiddelde inkomen en de ontwikkeling van de concurrentie. Ook valt er te vinden wat de overlevingskans is van bedrijven in dezelfde branche per levensjaar en afgezet tegen de rest van Nederland.

Verder maakt de scan het mogelijk vestigingsplaatsen met elkaar te vergelijken en kan een scan gebruikt worden voor een financierings- of ondernemingsplan.

Overlevingskans 

Zo valt te lezen dat een winkel in dameskleding in Utrecht zo’n negentig concurrenten heeft. Per 100.000 inwoners gaat het om 27 branchegenoten, wat lager is dan gemiddeld in Nederland. Verder heeft een modezaak voor dames een overlevingskans van 82 procent na vier jaar, terwijl het gemiddelde op 53 procent ligt.

Een woordvoerder van de KvK zegt dat de Locatiescan voor ondernemingen vooral een eerste verkenning moet zijn. "Je kan zien hoeveel er al is en daarmee help je dus een ondernemer om te zeggen; 'daar wil ik verder'." Benadrukt wordt dat de scan geen adviezen geeft over vestigingsplaatsen.

Inmiddels zijn zo’n 1.700 scans gedaan. Het gaat zoektochten in de retail, horeca, persoonlijke dienstverlening en zakelijke dienstverlening.

Tot 1 mei zijn de scans gratis en vanaf mei kost een scan 10 euro. Volgens de woordvoerder is dit kostendekkend.