Pluimveehouders zijn boos op de supermarkten omdat die een slaatje zouden slaan uit de ophokplicht voor vrije -uitloopkippen en daardoor extra winst maken over de rug van consumenten en de pluimveesector.

Dat liet de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) dinsdag weten.

Volgens de NVP krijgen pluimveehouders door de aanhoudende vogelgriepdreiging en ophokplicht gemiddeld ruim een derde minder betaald voor hun vrije uitloopeieren omdat die vanwege Europese regels tijdelijk niet zo mogen heten.

Maar de supers verkopen ze wel voor de reguliere prijs van vrije-uitloopeieren, aldus de organisatie. Daardoor wordt zowel consument als pluimveehouder benadeeld.

Maatschappelijke verontwaardiging 

De NVP stelt dat dit over de gehele linie in de supermarktsector gebeurt. De bond beraadt zich op stappen, maar hoopt vooral op maatschappelijke verontwaardiging over de integriteit van supers in deze kwestie. De pluimveehouders willen dat de supermarkten eerlijke handel bedrijven.

Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarken, speekt van zware en ernstige beschuldigingen van de pluimveehouders waar hij nog geen bewijs voor heeft gezien.

“Althans, ik heb er geen bewijs voor gezien. Als dat er wel is, dan ben ik de eerste die het graag hoort. Maar het lijkt een storm in een glas water. Het is vervelend genoeg dat die crisis er nu is. Het helpt niet als de pluimveesector de supermarktsector in staat van beschuldiging stelt.”

Scharreleieren

Volgens het CLB liggen eieren die niet meer als vrije uitloop verkocht kunnen worden nu als scharreleieren in de schappen. 

NVP-voorzitter Hennie de Haan zegt tegen NU.nl dat de pluimveehouders bij dertig à veertig supermarkten scharreleieren vonden die voor de prijs van vrije uitloop werden verkocht. Met een speciale app valt de herkomst van de eieren te traceren waardoor de pluimveehouders erachter kwamen dat de boer zelf de prijs van de scharreleieren kreeg. 

Vogelgriep 

Sinds 9 november mogen de kippen niet meer buiten lopen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Volgens Europese regels mogen kippen maar twaalf weken binnen verblijven om de eieren te verkopen als vrije-uitloopeieren.

Als gevolg mogen pluimveehouders sinds kort officieel de eieren van vrije-uitloopkippen niet meer verkopen als vrije uitloop.