Dit is wat er in de week van 27 februari tot en met 5 maart gaat gebeuren.

Je kunt je ook inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief. We vertellen je elke zondag per e-mail wat er gaat spelen op ondernemersgebied. Inschrijven kan hier.

Maandag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gegevens over schaalvergroting in de landbouw in de periode van 1950 tot 2016. Het CBS laat daarbij weten in welk tempo het aantal landbouwbedrijven in Nederland is afgenomen en hoe groot een gemiddeld landbouwbedrijf nu is, vergeleken met een doorsnee bedrijf in 1950.

Op dinsdag maakt het CBS verder bekend hoe de uitzenduren zich in het vierde kwartaal van vorig jaar ontwikkeld hebben. De brancheorganisatie van uitzendbureaus ABU liet in januari weten dat de omzet van de uitzendsector over heel 2016 met 9 procent gegroeid is, terwijl het totale aantal uren met 8 procent steeg. 

Supermarktbedrijf Ahold Delhaize publiceert woensdag zijn vierdekwartaal- en jaarcijfers. In januari meldde het Nederlands-Belgische moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en bol.com al in een handelsupdate dat de omzet vorig kwartaal gegroeid is, vooral dankzij sterke vooruitgang in Nederland. Het marktaandeel van Albert Heijn steeg in 2016 licht naar 35,2 procent van 35 procent een jaar eerder.

Woensdag komt het CBS met zijn kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening. Hoe hebben beveiligingsbedrijven, uitzenders en hoveniers het er in het vierde kwartaal vanaf gebracht? In het derde kwartaal zette de branche in ieder geval 5 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het vertrouwen van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening was daarbij al ruim drie jaar aaneengesloten positief.

En op woensdag is ook de vijftiende editie van de Nationale Complimentendag. Geef jij je medewerkers wel eens een compliment? Op de site van de complimentendag staat een aantal tips om dit op een goede manier te doen. Gebruik bijvoorbeeld altijd de ik-vorm bij het uitdelen van een pluim, geef een persoonlijk compliment en maak datgene wat je bijzonder vindt concreet. En overdrijf het niet.

Mogelijk heb je het deze week gemist, maar dit interview met Michiel Muller van online bezorgdienst Picnic willen we je niet onthouden. Hij vertelt hoe vrijwel altijd 's avonds doorwerkt. "Dat is niet te voorkomen. Niet elke avond tot heel laat, maar ik ben wel elke avond met werk bezig. Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden."

Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van Jaarbeurs Utrecht, spraken we Ruud van Uden, die bedrijven bij hun deelname aan een vak- of consumentenbeurs begeleidt. "Bedrijven hebben moeite om zich op een goede en effectieve manier te presenteren op een beurs", stelt hij. We zetten een paar tips op een rij.

Ook hebben we voor je op een rij gezet hoe het nou zit met het geschillenloket voor kleine ondernemers waar de banken aan werken. Dit loket is bedoeld voor ondernemers die liever niet naar de rechter willen stappen als zij een conflict met hun bank hebben over hun financiering.