Er komt geen doorstart voor winkelketen Euroland. De curator kwam er niet uit met partijen die geïnteresseerd waren in de 23 winkels van de discounter. 

Dit verklaart curator Cees de Jong aan NU.nl. Bij de keten waren zo'n negentig mensen werkzaam op het moment van faillissement.

Het UWV betaalt de salarissen nog door tot de tweede helft van maart. Volgens de curator heeft het concern zelf de salarissen tot aan januari betaald. 

Volgens een brief die in het bezit is van NU.nl zullen alle winkels binnenkort hun deuren sluiten. De komende vier weken worden benut om de voorraden van de winkels te verkopen. Wanneer de winkels gesloten worden, is afhankelijk van de huurovereenkomsten. 

Op één na waren alle partijen alleen geïnteresseerd in de voorraad van Euroland, vertelt de curator. Die ene partij bracht continuïteit, maar er werd geen akkoord bereikt over de overige voorwaarden zoals de prijs van de voorraad. Hierdoor ketste een doorstart alsnog af.

Voorraad 

Andere geïnteresseerden wilden alleen de voorraad van Euroland overnemen. Deze partijen proberen goedkoop de voorraad op te kopen bij noodlijdende bedrijven om het zelf voor een hogere prijs door te verkopen.

Op de laatste dag van januari werd Euroland failliet verklaard. Het concern had te maken met tegenvallende resultaten en zware concurrentie in de markt voor discountwinkels. 

"Waar het hier op is stukgegaan, is dat Euroland er niet in is geslaagd mensen naar binnen te trekken", vertelt de curator. "Er kwamen te veel mensen binnen die maar één of twee producten kopen, maar er staan te weinig andere producten binnen die een impulsaankoop opwekken."

Jarenlang heeft zusterformule Boekenvoordeel de verliezen van Euroland opgevangen. De eigenaren probeerden eerder een verkoop rond te krijgen, maar dit lukte niet. De aandeelhouders pasten voor een nieuwe kapitaalinjectie in Euroland. 

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds

2,50 gulden 

Euroland startte in 1997 onder de naam 2,50 Shop met artikelen zoals cosmetica, tandverzorging, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen voor 2,50 gulden.

In 2002 werd de naam van het concern veranderd in Euroland met de invoering van de Europese munt. Zes jaar geleden nam het concern de discountformule Knaakland over. Het concern heeft zo'n duizend artikelen die te koop zijn voor 1 euro.