In de aanloop naar de verkiezingen kunnen ondernemers vanaf donderdag het belastingbeleid van dertien partijen vergelijken in de Fiscale Stemwijzer.

Initiatiefnemers Wil Vennix en Sylvester Schenk van belastingadvieskantoren Register Belastingadviseurs en Flynth maakten de kieswijzer omdat ze belastingen een belangrijk verkiezingsthema vinden.

"Partijen gebruiken fiscale maatregelen om beleid te sturen en dat kan veel invloed hebben op ondernemers", zegt jurist Vennix in gesprek met NU.nl.

Het loont daarom volgens hem om je erin te verdiepen. "Veel ondernemers die de stemwijzer tot nu toe invulden, zijn verbaasd over de uitkomst." Vaak komt er een andere partij naar voren dan mensen gevoelsmatig verwachten.

Niet zorgvuldig

Daarbij hebben niet alle partijen een even zorgvuldig programma op dit gebied, vinden de juristen. Zo wil de Partij voor de Dieren een btw-vrijstelling voor sommige biologische producten. Volgens EU-wetten is dat echter niet mogelijk.

De PvdA spreekt bijvoorbeeld ook de wens uit om een belastingvrijstelling voor schenking definitief te maken. "Dat is vorig jaar al gebeurd", aldus Vennix.

Stemmen

De juristen vergeleken een aantal grote fiscale thema’s in de verkiezingsprogramma’s, zoals belasting op arbeid, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

De stemwijzer is bedoeld om inzicht te geven in de beloofde fiscale maatregelen van partijen zoals SP, D66, PVV en VVD.

De makers vinden het desondanks lastig om een advies te geven over welke partij de beste fiscale maatregelen wenst voor ondernemers. "We willen ondernemers stimuleren om hun eigen stem te gebruiken", zeggen ze.

De stemwijzer is echter geen stemadvies. Een aantal kleinere partijen zijn buiten beschouwing gelaten. "Veel partijen zijn nog vaag over de fiscale inhoud van hun programma, of willen deze pas na Prinsjesdag prijsgeven."