'Besturen grootste familiebedrijven nog altijd mannenbolwerken'

In de besturen van de 26 grootste familiebedrijven in Nederland zitten opvallend weinig vrouwen. Vorig jaar was 7 procent van de bestuurders en 12 procent van de commissarissen bij deze bedrijven een vrouw.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van Headhunter The Executive Network (TEN) naar de 117 grootste bedrijven in Nederland.

Bij de familiebedrijven was geen enkele bestuursvoorzitter een vrouw. Bij niet-familiebedrijven kwam dit percentage uit op 7 procent.

Bij alle onderzochte bedrijven komt de gemiddelde verhouding van de besturen neer op 12 procent vrouwen en 88 procent mannen. Onder commissarissen was de verdeling 23 procent vrouwen en 77 procent mannen.

Het aandeel van vrouwen in toezichthoudende functies is dus relatief bijna twee keer zo groot als het aandeel in bestuurlijke functies.

Versnelling

"De wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Dit in tegenstelling tot veel bestuurskamers waar ontwikkeling en tijd wel stil lijken te staan", stelt Jan Rapmund, partner bij The Executive Network. "Als we echt diversiteit nastreven, dan moet er een versnelling in wijziging van de samenstelling van deze colleges plaatsvinden." 

Rapmund schat dat het in dit tempo nog minstens twintig jaar duurt voordat er sprake is van diversiteit. Hij benadrukt dat hiervoor niet alleen meer vrouwelijke, maar ook jonge bestuurders nodig. "Dit behoedt bestuurders voor een tunnelvisie en verbreedt de kennis, expertise en inzichten ten gunste van de bedrijfsprestaties." 

De gemiddelde leeftijd van mannelijke en vrouwelijke bestuurders was vorig jaar 57 jaar. De jongste was 31 jaar en de oudste 78 jaar.

Eigen netwerk

Volgens Rapmund worden nieuwe kandidaten nog vooral uit het eigen netwerk gehaald. "Er wordt enkel gekeken onder generatiegenoten en dan is het resultaat in acht van de tien gevallen een man van rond de vijftig jaar", meent hij.

"Terwijl het vinden van een geschikte kandidaat niet moeilijk is als je verder kijkt dan de gebaande paden."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie