Het afhandelen van de mkb-rentederivaten bij ABN Amro is meer werk dan gedacht. De bank moest tientallen miljoenen extra opzij zetten voor de beoordeling van de dossiers.

In totaal zette ABN nog eens 271 miljoen, na belastingen, opzij voor de rentederivaten. De extra uitgave is onder andere nodig omdat andere "zwaardere" accountants de dossiers en de rechtvaardige afhandeling moeten beoordelen. Vorig jaar vond deze aanscherping plaats.

ABN-topman Kees van Dijkhuizen zegt dat er meer werk bleek te zijn dan verwacht. Een team van 250 man in Utrecht gaat met de afhandeling bezig.

Hij gaat er niet van uit dat er nog extra voorzieningen gemaakt moeten worden. "We denken het daar wel mee te kunnen doen." In maart wil ABN de eerste aanbiedingen aan ondernemers de deur uit doen. Op dit moment zegt de bank regelmatig contact te hebben met klanten.

Grotere partijen 

Dinsdag oordeelde het Gerechtshof in een zaak tegen Rabobank dat ook grotere partijen recht hebben op een schadevergoeding. In dit specifieke geval had staalbedrijf Kontinex derivaten voor meer dan 19 miljoen euro uitstaan.

Van Dijkhuizen zegt zich te gaan verdiepen in de uitspraak, maar zegt ook dat ABN altijd breder heeft gekeken dan het herstelkader dat is afgesproken voor mkb-bedrijven.