Opnieuw heeft een aantal grote bedrijven zich aangesloten bij Betaalme.nu. Het intiatief moet ervoor zorgen dat facturen van mkb-bedrijven sneller betaald worden.

Het gaat om Unilever Nederland, Van Lanschot, NIBC Bank, Royal Cosun, Intrum Justitia en Basiq Dental, meldt Betaalme.nu dinsdag.

In totaal zijn er nu veertig grote bedrijven en organisaties aangesloten. Het gaat om onder meer Heineken Nederland, Randstad, Jumbo, KPN, Shell en ABN Amro.

De deelnemers laten in een manifest weten hoe ze ervoor zorgen dat hun leveranciers sneller betaald worden. Het initiatief streeft ernaar om in vijf jaar tijd met de vijfhonderd grootste bedrijven 2,5 miljard euro vrij te spelen uit openstaande facturen.

Slechte betalingsmoraal

"Bedrijven in Nederland houden elkaar in de greep met een slechte betalingsmoraal. Het mkb heeft veel last van lange betalingstermijnen en late betalingen en wordt hierdoor gedwongen dit ook hun eigen leveranciers aan te doen", stelt directeur Rick Terra van Intrum Justitia. "Een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden om groei te stimuleren."

"Op deze relatief eenvoudige manier kunnen we gezamenlijk het ondernemingsklimaat in Nederland verbeteren. Op tijd betalen hoort gewoon bij fatsoenlijk zakendoen. We moeten op elkaar kunnen vertrouwen", stelt CFO Constant Korthout van Van Lanschot.

Essentieel

"Een tijdige betaling van opdrachtgever aan leverancier is essentieel. Vooral bij mkb-bedrijven zorgt een betalingsachterstand voor tegenvallers", benadrukt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Kamp roept andere grote bedrijven op zich ook aan te sluiten. "Dat stimuleert de economische groei en de werkgelegenheid in ons land. Bovendien laten bedrijven zo zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen", aldus Kamp.

Het initiatief krijgt subsidie van het ministerie van Economische Zaken.