Rutger van Zuidam was afgelopen weekend organisator van de eerste Dutch Blockchain Hackathon. Maar wat is blockchain eigenlijk en waar liggen de kansen voor ondernemers?

Blockchain is de achterliggende technologie van onder meer de digitale valuta bitcoin. Voor bitcoins werkt blockchain als een decentrale administratie waar alle transacties die ooit met de munt zijn gedaan in staan. Fraude is vrijwel onmogelijk omdat aanpassingen in de blockchain door een groot deel van het bitcoin-netwerk moeten worden goedgekeurd.  

Maar er is veel meer mogelijk met blockchain, aldus Van Zuidam. "De afgelopen dagen heeft hier de grootste blockchain hackathon ter wereld plaatsgevonden. Er waren 55 teams met ruim 350 deelnemers die zich bezighielden met vijf onderwerpen met een duidelijke focus: een positieve maatschappelijke impact. Daar zijn belangrijke stappen in gezet."

Een van de onderwerpen waarover de teams zich bogen, was identiteit. "Een belangrijk onderwerp in deze tijd van migratie", zegt Van Zuidam. "Een team kwam met een vluchtelingenpaspoort. Dankzij blockchain kun je data slim, veilig en efficiënt uitwisselen. Dit heeft dus een positieve impact op vluchtelingen, maar ook op hulporganisaties en de overheidsdiensten van betrokken landen."

Een ander onderwerp was pensioenen. "Misschien kunnen pensioenen wel goedkoper of misschien kunnen we ons pensioenstelsel straks wel "exporteren" naar andere landen", denkt Van Zuidam. "Van pensioenuitvoerder APG hoorden we dat dankzij blockchain tientallen procenten aan administratieve kosten bespaard kunnen worden."

Kansen voor ondernemers

Volgens Van Zuidam, die eigenaar is van blockchain-bedrijf DutchChain, zijn er voor ondernemers volop kansen op het gebied van blockchain. "Dit is het moment om experimenten aan te gaan. Kijk in je eigen branche naar elementen die zorgen voor veel "checkwerk". Met blockchain kun je samenwerkingsprocessen vele malen soepeler en veiliger via het internet laten verlopen."

Nederland is een uitstekende voedingsbodem voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de kansen van blockchain, aldus Van Zuidam. "Blockchain is een techniek om partijen samen te laten werken. Je kunt het zien als een consortium van partijen; iedereen levert een bouwblokje om uiteindelijk tot iets groters te komen."

"Wat je zag bij de hackathon, was dat iedereen - overheid, studenten, het bedrijfsleven, startups - bij elkaar was gekomen om samen iets neer te zetten."

Vertrouwensprobleem

Maar waar begin je nou als je als ondernemer een leek bent op het gebied van blockchain? "Waar je eigenlijk over na moet denken, is waar in jouw organisatie een vertrouwensprobleem zit, want daar zit de mogelijke business case. Waar is er frictie, bij welke administratieve processen tussen veel verschillende partijen? Op dat gebied kan blockchain van pas komen."

Van Zuidam vergelijkt de opkomst van blockchain een beetje met de beginjaren van internet. "Het duurt even voor duidelijk wordt wat je er precies mee kunt, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. De eerste voordelen verwacht ik binnen drie jaar. Je zult gaan merken dat bepaalde processen vloeiender en handiger gaan verlopen."

"Blockchain gaat potentieel voor heel veel nieuwe banen zorgen", denkt Van Zuidam. "Als je ermee durft te experimenten, liggen er genoeg kansen voor je."