Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn positief over de vrijdag door het kabinet aangekondigde plannen voor een nieuwe investeringsbank.

Ondernemers moeten vanaf begin 2018 bij investeringsbank Invest-NL terecht kunnen voor bijvoorbeeld kapitaal of garanties. De bank krijgt hiervoor een kapitaalinjectie van 2,5 miljard euro, zo luidt het plan.

“Net als in bijna alle landen om ons heen komt er zo in Nederland weer een nationale financieringsinstelling die helpt om de structuur van onze economie te versterken”, zeggen de ondernemers. "Daarnaast profiteren het mkb en de export van de nieuwe instelling."

Invest-NL moet gaan helpen bij de ontwikkeling van projecten die nu onvoldoende financiering kunnen aantrekken in de markt, zoals energieprojecten. Hier geldt voor investeerders vaak onzekerheid over de terugverdientijden, waardoor ze huiverig zijn om er geld in te steken.

Streep

De nieuw op te richten investeringsbank moet private geldschieters over de streep trekken door gezamenlijk in te leggen en samen te werken, aldus de ondernemersorganisaties.

Met de nieuwe instelling krijgt Nederland ook betere toegang tot Europese fondsen, zoals het European Fund for Strategic Investments (EFSI), denken de ondernemers.

Invest-NL moet er bovendien "eindelijk" voor zorgen dat er één duidelijk loket ontstaat waar ondernemers terecht kunnen met vragen over publieke financieringsmogelijkheden, zowel nationaal als internationaal.

Hierdoor kan Nederland weer eenvoudiger integrale oplossingen aanbieden voor bijvoorbeeld internationale groeimarkten, zeggen de ondernemers.

"Bijvoorbeeld door export- en projectfinanciering. Dit ontbreekt nu en is een gemis voor onze internationaal georiënteerde bedrijven."