NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week Eduard Schaepman, oprichter en directeur van Tribes, aanbieder van flexibele kantoorruimte.

Wie: Eduard Schaepman

Onderneming: Tribes

Werknemers: 100 (waarvan 20 op de eigen loonlijst)

Schaepman, zelfbenoemd patriciër, begint op maandag en dinsdag altijd thuis in Blaricum. Langere bustijden en files zijn zonde van de tijd, vindt hij. Daarom begint hij ’s ochtends thuis met het controleren van de e-mail die is binnengekomen tijdens de nacht. "Dan plan ik nog eens alles in." Pas na de files gaat hij op weg naar het kantoor.

De ondernemer wisselt vaak van werkplek. Na de start in 2015 heeft het bedrijf inmiddels tien vestigingen geopend met nog eens vijf locaties die eraan komen. Vaak is Schaepman op maandag in Amsterdam en op dinsdag in Utrecht, ook makkelijk omdat beide locaties goed met de racefiets bereikbaar zijn in de zomer. De rest van de week wordt veel gerouleerd.

Een scheiding van werken, leven en sporten bestaat niet, voor Schaepman. "Eigenlijk loopt het allemaal door elkaar."

Beste slaap

"Ik ben om zes uur wakker en ik ga om elf uur naar bed. Dat is meestal wel bedtijd voor mij want dan heb je de beste slaap. Daar tussendoor leef ik. Dat leven is een combinatie van werken, maar ook iets voor mijn kinderen doen bijvoorbeeld."

"Je probeert dat zo gebalanceerd mogelijk te doen. Dat is een vreselijk woord, maar uiteindelijk gaat het gewoon vrij naturel als je aandacht geeft aan diegene die je het meest dierbaar zijn en dat is Tribes voor mij ook."

"Maar als ik aan het netwerken ben op een zondag dan heb ik het ook over het bedrijf en over wat ik wil. Die uren kun je ook zien als werk, maar dat zie ik gewoon als leven. Dat zie ik als passie."

Hoeveel uur ben je met je werk bezig in een week? "Dat weet ik niet eens. Ik hou het allemaal wel bij, maar ik zie het dus niet als werken. Maar als je een antwoord wil; ik denk zestig tot zeventig uur."

Sporten

Sporten is een belangrijk onderdeel van hoe Schaepman zijn week indeelt. Minstens vier à vijf uur per week sporten is het doel voor de ondernemer. "Dan kijk ik dus waar mijn gaatjes zijn of ik eventueel kan sporten of dat het weer ’s avonds moet."

Zo wist hij voor een reis naar Marokko nog een spinclub te vinden om te gaan sporten voordat hij afreist naar het Atlasgebergte om inspiratie op te doen voor zijn kantoren. Bij gebrek aan spinclub in het gebergte zelf neemt hij zijn loopschoenen mee.

Al een jaar of tien volgt Schaepman dit regime. "Ik heb jonge kinderen en ik wil gewoon jong oud worden en dat betekent gewoon dat je op je gezondheid moet letten. Ik heb nu een prima gewicht, 82 kilo voor 1,87 meter. Dat wil niet zeggen dat ik niet van lekker eten en drinken hou, maar je merkt wel dat als je veel sport je veel meer rekening houdt met wat je eet en drinkt."

Schaepman wil Tribes groot maken. Uiteindelijk 2.000 locaties wereldwijd. Nadat hij met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital in zee ging, is het geld er ook om investeringen te doen. In het buitenland worden lokale landenmanagers eigenaar van het vastgoed.