De beste Nederlandse ambassades staan volgens ondernemers in New Delhi (grote post) en Toronto (kleine post).

Beide vestigingen ontvingen donderdag de jaarlijkse Ambassadeprijs uit handen van Steven Lak van evofenedex en Hans de Boer van VNO-NCW op de Ambassadeursconferentie in Rotterdam.

Ondernemers konden donderdag verschillende ambassadeurs spreken over ondernemen in het buitenland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert de conferentie elk jaar.

Bij de grote posten eindigde Singapore en Riyad op respectievelijk de derde en de tweede plaats. Bij de kleine posten eindigden Teheran, Milaan en Ho Chi Mihn City op een gedeelde tweede plaats.

"Bedrijven in Nederland zijn zeer tevreden over de diensten van ambassades en consulaten", concluderen de ondernemersorganisaties op basis van een onderzoek onder bijna achthonderd bedrijven.

Hulp

Ondernemers waardeerden de Nederlandse ambassades gemiddeld met een 8,7, iets lager dan de 9,3 in 2015. Ze zijn het meest tevreden over de persoonlijke inzet, de proactieve aanpak en de directe hulp die ambassades bieden.

De ambassadeursprijs werd in 1983 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het belang van het werk op diplomatieke posten.

"In een tijd van verschuivende machtsverhoudingen en opkomend protectionisme zijn onze posten in het buitenland met hun uitstekende lokale netwerken cruciaal om de economische belangen van Nederland te behartigen", zegt Lak.