Via Bol.com zijn duizenden namaakproducten verhandeld, zegt non-profitorganisatie React. De organisatie strijdt namens ruim tweehonderd grote merken tegen vervalsing. 

In het afgelopen jaar zijn twintig zaken aangespannen tegen partijen die hun waar via de webwinkel verkopen, zegt de organisatie.

Het gaat onder meer om batterijen en opladers voor iPhones, stelt het AD woensdag. De spullen functioneerden niet of bleken niet van Apple te zijn.

Hoeveel er precies via Bol.com is verhandeld is onduidelijk, omdat de organisatie niet kon achterhalen hoeveel er precies is ingekocht.  

"Voorzichtigheidshalve ga ik uit van duizenden, maar dit kunnen er ook meer zijn", zegt Bjørn Grootswagers van React, voorheen Stichting Namaakproducten in de krant. Hij is geschrokken van de hoeveelheid 'rotte appels.'

Incidenten

"Het aantal duizenden herkennen wij niet", reageert een woordvoerder van Bol.com. "Er zijn bij ons enkele incidenten bekend."

Het onderzoek van React is gebasseerd op 'enkele' testaankopen, Bol.com vindt daarom dat de organisatie niet kan zeggen dat Bol.com nepartikelen verkoopt. 

"Wij delen onze verkoopgegevens niet extern. Er kan hooguit sprake zijn van het 'in de etalage zetten' van nepartikelen", aldus een woordvoerder.

Verschillende verkopers zouden desondanks hebben verklaard dat Bol.com nauwelijks werk maakt van het weren van malafide handelaren. "Dat is een bewuste keuze", zegt Bol.com. "Het is ons beleid om niet iedereen te controleren. We vertrouwen erop dat verkopers op de juiste manier handelen."

De webwinkel zou in de voorwaarden hebben staan dat nepartikelen niet mogen worden verkocht. "Helaas komt het een enkele keer voor dat een verkoper zich niet aan onze voorwaarden houdt."

Boete

React heeft de bedrijven die nepartikelen verkopen gesommeerd om direct te stoppen met de handel. Er dreigt een boete van 450 euro per verkocht product.

"Merkproducten worden eerst uitvoerig getest, terwijl namaakproducten uit allerlei fabriekjes komen die maar wat in elkaar flansen", aldus React over de gevaren van namaakwaar.