Ondernemers in Haarlem en omstreken zijn bezorgd om de drastische inkrimping van de regioredactie bij onder meer het Haarlems Dagblad.

Zij roepen de Telegraaf Media Groep (TMG), de eigenaar van de regionale dagbladen in Noord-Holland, op om de plannen te heroverwegen.

''De nieuwsvoorziening in onze regio heeft behoefte aan regionale focus, aan regionale betrokkenheid en dus ook aan regionale bezetting'', schrijven vertegenwoordigers van het lokale bedrijfsleven vrijdag in een ingezonden brief aan het Haarlems Dagblad. Zij wijzen onder meer op de controlerende rol van regionale media.

Volgens de ondernemers staat het belang van de onafhankelijke rol van de media en hun journalisten als een paal boven water.

"Nieuws brengen, feiten onderzoeken en duiden lijkt onverminderd broodnodig in onze maatschappij. De nieuwsmedia, zowel landelijk als regionaal, moeten deze rol professioneel kunnen blijven uitoefenen. Principieel achten wij hun rol superbelangrijk en beschermingswaardig", schrijven onder meer de voorzitters van Industriekring Haarlem en MKB-Haarlem. 

TMG

TMG kondigde op oudjaarsdag een grote sanering aan bij de dagbladen van dochterbedrijf HMC. Door de samenvoeging van de redacties met die van de landelijke kranten De Telegraaf en Metro staan de banen van tientallen verslaggevers op de tocht.

Naast de oproep aan TMG doen de briefschrijvers ook een beroep op hun eigen achterban. Zij vragen ondernemers hun verbale steun ook om te zetten in betaalde abonnementen en advertenties. ''Dat helpt te overleven, in het belang van ons allemaal.''