Drogisterijketen Kruidvat is met 910 vestigingen opnieuw de winkelketen met de meeste verkooppunten in Nederland. Het aantal vestigingen van concurrent DA is juist flink gedaald.

Dat stelt onderzoeksbureau Locatus op basis van een eigen top honderd. 

"Onbetwiste nummer één op basis van verkooppunten is Kruidvat. Het aantal vestigingen van Kruidvat zien we nog steeds toenemen", zegt data-analist Nicole Dirksen-Janken van Locatus. 

Albert Heijn (848), slijter Gall & Gall (607), Jumbo (579) en Etos (547) staan op de tweede tot en met de vijfde plek. Onder aan de lijst bungelen Specsavers (124), H&M (122), Vero Moda (121) en Big Bazar (119).

De voornaamste verschuiving in de top tien is de stijging van Etos. Deze keten steeg van plaats zeven naar de vijfde plek. Dit ging ten koste van Blokker en Zeeman.

Opvallende dalers

Slijterijketen Mitra (29 plaatsen gedaald), schoenenketen Scapino (21 plekken), DA (15 plekken) en apotheekketen Alphega (14 plekken) zijn opvallende dalers in de lijst. Zowel Mitra als Scapino en DA kregen te maken met faillissementen. Alle ketens hebben een doorstart kunnen maken.

Er zijn ook ketens helemaal verdwenen uit de top honderd: Aktiesport, MS Mode en Mediq. De moederbedrijven van Aktiesport en MS Mode zijn vorig jaar failliet gegaan. Ook deze ketens konden in afgeslankte vorm verder.

Bij Mediq is vorig jaar fors gereorganiseerd. Het bedrijf is opgegaan in BENU Apotheek, een dochterbedrijf van de Brocacef Groep.

Stijgers

De BENU Apotheek is dan ook een opvallende stijger. Vorig jaar kwam deze keten nog uit op plek 76, inmiddels heeft de onderneming de zestiende plek ingenomen. Bosch Car Service steeg negentien plekken en Domino's Pizza en Coop Slijter ieder achttien plaatsen.

Basic-Fit, Jumbo Slijterij en Op=Op Voordeelshop zijn nieuwkomers in de top honderd. Ze kwamen respectievelijk binnen op de plekken 73, 81 en 93. 

Wat betreft het aantal vierkante meters winkelvloer staat Albert Heijn dit jaar opnieuw bovenaan. "De grootste wijziging binnen de top tien op basis van winkelverkoopvloeroppervlakte is het wegvallen van V&D." De failliete winkelketen stond vorig jaar nog op de tiende plek.