Mkb-ondernemers zijn onverminderd positief over 2017. Het vertrouwen in de toekomst ligt op het hoogste niveau in jaren, meldt ING donderdag.

De zogenoemde ondernemersindex van de bank, een graadmeter voor financiële resultaten en verwachtingen van het mkb (tot 250 medewerkers), staat op 116 punten.

In het derde kwartaal van 2016 stond deze nog op 113 punten. Dat niveau was volgens de bank sinds begin 2015 vrij stabiel.

ING voerde het onderzoek in december uit onder 1.200 ondernemers, zowel mkb als zzp'ers. "Nu het de meeste ondernemers weer voor de wind gaat, verschuift de focus van overleven naar groei”, aldus de bank."

Er zijn echter wel grote verschillen tussen zelfstandigen met en zonder personeel. Middelgrote ondernemers hebben het meeste vertrouwen in de economie (151 punten). Bij kleinere ondernemers is het vertrouwen volgens de bank ook groot, maar al minder (124 punten).

Onder zzp’ers is het vertrouwen echter beduidend lager (112 punten). Dit is volgens ING het gevolg van de bestaande onzekerheid rondom het afschaffen van de VAR-verklaring en de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

Detailhandel

Ook verschilt het vertrouwen per sector. Ondernemers in de detailhandel food, industrie en de zorg hebben het meeste vertrouwen. ING noemt de verwachtingen binnen de detailhandel non-food daarentegen fragiel. Dat geldt ook voor de agrarische sector.

"Veranderend consumentengedrag en (online) concurrentie zetten de marges in de detailhandel non-food structureel onder druk", aldus ING. Voor de agrarische sector spelen zaken zoals het opgelegde fosfaatplafond en onzekerheid als gevolg van de ontwikkelingen rondom de Brexit.