Werken met big data, grote en ongestructureerde gegevensbestanden, is voor veel mkb'ers nog een uitdaging, bleek dinsdag uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. In een aantal sectoren, waaronder de landbouw, valt nog veel te winnen.

NU.nl stelde daarom in samenwerking met Anne Bruinsma van FarmHackNL een aantal tips op voor agrarische ondernemers.

Bruinsma, die met haar bedrijf een van de partijen is achter Boer en Bunder, een website waarop agrarische ondernemers allerlei informatie kunnen inzien over hun grond, herkent het beeld dat uit het onderzoek van KvK naar voren komt.

"De agrarische wereld is van oudsher een data-gedreven sector", aldus Bruinsma. "Er worden enorm veel data gegenereerd. Maar als je kijkt naar wie met die data bezig zijn, zijn dat vaak niet de boeren zelf."

Vorm een mening over big data

"Mijn eerste tip is: ga er wat van vinden. Stel vragen. Er is een scenario denkbaar waarbij grote corporaties data over bedrijven verzamelen, terwijl bedrijven zelf geen idee hebben. Dat kan verlies van autonomie betekenen. Een bedrijf als Monsanto weet dan misschien meer over jouw bedrijf dan jijzelf."

Denk na over wat bij jou past

"Ga nadenken: hoe maak ik dit een win-winsituatie? Ontwikkel een visie, neem een proactieve houding aan. Boeren willen zelf vaak geen big data-specialist worden, maar dat hoeft ook helemaal niet; die expertise kunnen ze best aan iemand anders overlaten. Denk wel na over wat bij jouw bedrijf past. Wat mij betreft zijn boeren hierin nog te passief. Niemand anders gaat het goed voor ze regelen; als ze mee willen profiteren moeten ze echt ook zelf aan de slag."

"Tegen iedereen in de landbouw wil ik zeggen: stap er in, er liggen kansen. Je ziet dat grotere bedrijven dat wel doen, die nemen iemand aan om zich bezig te houden met big data."

Begin klein

"Je hoeft niet meteen heel veel geld te investeren in big data. Ik ben niet van "grote stappen, gauw thuis". Begin met een klein experiment. Wij hebben met ons bedrijf vorig jaar een aantal hackathons georganiseerd op boerderijen om boeren te laten zien wat er allemaal mogelijk is."

"Begin gewoon bij nul. Welke vragen heb je, waar loop je tegenaan? Begin met kleine, beheersbare projecten en kijk dan pas naar de volgende stap."

Weet dat je met big data meer kunt dan opschalen

"Vaak wordt gedacht dat big data alleen kan worden ingezet voor het opschalen van bedrijven, maar dat is niet zo. Je kunt big data ook gebruiken voor diversificatie; het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Daar valt nog veel te winnen."