Boekingssites rekenen een te hoog percentage bemiddelingskosten, waarmee ze een te groot deel van de horeca-omzet afsnoepen. Dat vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De brancheorganisatie zou graag zien dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek doet naar de dominante marktpositie van sites als Booking.com en Iens.nl.

Afgelopen jaar steeg de omzet in de horeca naar 18,2 miljard euro, van 17,2 miljard euro in 2015. Maar door het toenemende aantal horecazaken, winkeliers die steeds vaker horecadiensten aanbieden en de afdracht aan boekingssites kwam de omzet per bedrijf onder druk te staan.

Volgens KHN moeten horecabedrijven zo'n 20 procent van hun omzet afdragen aan boekingssites. Wel lopen de percentages en afspraken met boekingssites sterk uiteen, waarbij volgens de organisatie in sommige gevallen tot wel 30 procent van de omzet verdwijnt in de zakken van de online aanbieders. Grotere hotelketens zouden met 15 procent afdracht wegkomen.

Voordelen

De ACM gaf aan de ontwikkelingen rond boekingssites goed in de gaten te houden. De toezichthouder benadrukt daarbij ook het gemak en de voordelen van online diensten voor zowel consumenten als bedrijven.

Wel houdt de ACM, samen met onder meer de Europese Commissie, in de gaten of de toezeggingen worden nageleefd die Booking.com heeft gedaan om ondernemingen meer vrijheid te geven bij het bepalen van de prijzen. 

Iens liet weten open te staan voor gesprek met de ACM, als die daar om zou vragen. Daarbij wees de site erop dat restaurants bij Iens geen percentage bemiddelingskosten wordt gevraagd, maar een vast bedrag per reservering. ''Tegelijkertijd werkt slechts 25 procent van de restaurants in Nederland met ons samen. Dit betekent dat er nog meer dan genoeg ruimte in de markt is'', aldus Iens.

Gezonde concurrentie

KHN is voorstander van ''gezonde concurrentie", maar wel met dezelfde regels voor iedereen. Daarom zouden bij sportverenigingen, cultuurhuizen en platformen als Airbnb gelijke regels moeten gelden voor horeca-aanbod, meent de organisatie. ''Doordat de Nederlandse overheid niet durft in te grijpen, ontstaat er een enorme wildgroei, overlast en enorme veiligheidsrisico's voor consumenten", aldus KHN.

Verder zet KHN vraagtekens bij de nieuwe Wet werk en zekerheid, die te beperkend zou zijn voor horeca-ondernemers. Het aantal banen in de horeca is in de periode 2009 tot en met 2016 met 19 procent gestegen tot 380.000. Wel neemt het aantal vaste banen in de branche volgens KHN af ten faveure van flexbanen.