Als de drukke kerstdagen weer achter de rug zijn, wordt het als ondernemer hoog tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Als je het een beetje handig aanpakt, kan het een goed jaar worden voor jouw bedrijf.

NU.nl zet samen met ondernemerscoaches Cor van Drieberge en Veronique Prins een aantal tips op een rijtje om met een vliegende start het nieuwe jaar in te gaan.

Zet je doelen op een rijtje

"Schrijf doelen op met het SMART-principe: daarbij geef je duidelijk aan welke resultaten wanneer bereikt moeten worden", vertelt Van Drieberge, die met name startende ondernemers coacht. "Daardoor word je je heel bewust van wat je doet."

"Om die doelen ook echt na te komen, neem je een iemand die jou scherp houdt in de arm. Dat kan een goede vriend zijn, iemand met wie je samenwerkt of je partner. Die persoon vraagt jou elke week of elke maand hoe het staat met je doelen en geeft je op je flikker als dat nodig is."

Prins gebruikt een andere tactiek. "Ik neem zelf de verantwoordelijkheid voor het bereiken van mijn doelen, maar heb wel graag een sparringpartner. Het ondernemerschap is een eenzame business, dus het is fijn als je af en toe van gedachten kunt wisselen met mensen die soortgelijke doelen nastreven."

Verder wil Prins benadrukken dat je op tijd moet beginnen met het formuleren van je doelen. "Wat je in dit kwartaal zaait, kun je in het volgende kwartaal oogsten. Ik zie nog te veel ondernemers die halverwege januari eens gaan nadenken over wat ze nou eigenlijk van plan zijn."

"Vervolgens moet je ook regelmatig stil staan bij die doelen en evalueren. Waar is het goed gegaan en waar niet? Ik doe dat elke maand even, ik hol niet alsmaar door."

Ga bewust om met je tijd

"Meten is weten", vindt Van Drieberge. "Bij alles wat je doet, moet je je afvragen: wat levert dit me op? Creëer waarde voor je bedrijf, en niet alleen op papier. Je moet uiteindelijk toch betaald worden."

Draag een zakboekje bij je

"Schrijf je doelen en plannen op in een zakboekje in plaats van ze elektronisch te noteren. Het is bewezen dat ze dan beter blijven hangen", aldus Van Drieberge. "Later kun je natuurlijk alsnog je notities overzetten."

Geniet van het ondernemerschap

"Geniet intens. Het is niet erg als iets een keertje niet lukt; van falen word je alleen maar beter. Ik heb zelf ook genoeg fouten gemaakt", geeft Van Drieberge toe. "Ik geloof dat je alleen maar vooruit kunt door fouten te maken. De enige fout die je kunt maken, is iets niet doen, vertel ik vaak aan ondernemers."

"Vaak krijg ik de vraag 'heeft de markt het nodig?' Ik weet dat niet, dus adviseer ik ondernemers altijd om bij vrienden, familie of buren hun idee te pitchen en te kijken hoe die reageren. Begin met kleine stapjes."

Zorg goed voor jezelf

"Het ondernemerschap is voor mij onlosmakelijk verbonden met goed voor jezelf zorgen. Ga minstens drie keer per week naar de sportschool en eet gezond. Kijk naar wat jij nodig hebt op een bepaald moment. Ik hou wel eens een coachingsessie met stootkussens; soms helpt dat."

"Laat je niet door de buitenwereld een balans aanpraten", voegt Prins daar aan toe. "Ik ben zelf ondernemer, moeder en vrouw van mijn echtgenoot. Vaak ben ik de halve week bezig met uitleggen dat ik écht niet te hard werk. Als mensen me dat vragen, denk ik ook: volgens wie werk ik eigenlijk te hard? Blijf bij alles voelen wat voor jou werkt."

Laat je zien

"Zoek het podium op en laat zien wie je bent", is de laatste tip van Van Drieberge."Vraag of je ergens kan komen spreken. Onderscheid je. Dat vinden veel ondernemers inderdaad eng, maar dat is ook ondernemerschap: dingen doen die je eigenlijk niet durft."