NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is, wat dat nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.

Deze week spreken we William Meister, die een eigen bedrijf heeft in het coachen en trainen van ondernemers. Meister heeft ADHD en rekent veel ondernemers met die stoornis tot zijn klantenkring.

Vorige week bleek uit onderzoek van de Erasmus Universiteit dat de kenmerken van ADHD goed van pas komen bij ondernemerschap, maar daar is Meister (44) het niet mee eens. "Als ik kon kiezen, had ik het liever niet."

Ben jij een typische ADHD'er?

"Ja. Dat kun je heel goed zien aan mijn loopbaan. Ik ben vroeg van school gegaan, omdat ik er geen zin meer in had en toen ben ik matroos geworden. Later begon ik een eigen bedrijf in tapijtreiniging. Een kennis van me had een soortgelijk bedrijf en het leek mij wel leuk. Daarna heb ik nog een schildersopleiding gedaan, maar dat werd uiteindelijk ook saai, en vervolgens besloot ik beroepsmilitair te worden.

Dat paste heel goed bij me, want het werk is heel gestructureerd; je bent veel bezig met het volgen van procedures en drills. Daarnaast wordt er veel improvisatie van je verwacht en daar zijn ADHD'ers ook goed in. Na acht jaar had ik het wel weer gezien en kwam ik bij de politie terecht.

Daar doe je veel ad-hocwerk; er is weinig regelmaat en structuur. Ik verloor het overzicht en kreeg een burn-out. Toen kwam mijn stoornis eigenlijk voor het eerst echt naar voren. Ik had al wel in de gaten dat ik erg impulsief was en anders handelde dan de meeste mensen, maar het kwartje was nog niet gevallen. In een vrouwenblad las ik over een moeder met een zoontje dat ADHD had en toen realiseerde ik me: dat heb ik ook."

Toen de diagnose werd gesteld, kwam die aan de ene kant hard aan, maar was het aan de andere kant een opluchting voor Meister. "Vervolgens heb ik gesprekken gevoerd met een coach en geëxperimenteerd met medicatie, het welbekende Ritalin. Ik kon me beter concentreren, maar voelde me ook een beetje een dood vogeltje. Dus ben ik gestopt met medicatie en heb toen lange tijd zelf gezocht naar oplossingen.

Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik zoveel heb geleerd tijdens mijn loopbaan, dat ik anderen zou kunnen helpen. Ik heb nu voor het eerst in mijn leven het gevoel dat ik op de juiste plek zit."

Zie jij ADHD als iets positiefs?

"Nee. Het is een stoornis, dus het verstoort de dagelijkse gang van zaken. Als ik kon kiezen, zou ik het liever niet hebben. Natuurlijk is het goed om naar de positieve kanten te kijken, maar er zijn genoeg mensen die eraan onderdoor gaan. Het is echt een kunst om bepaalde eigenschappen ten goede te gebruiken.

Voor mij is het heel moeilijk geweest om mezelf te accepteren. Op de lagere school werd raar naar me gekeken. Alsof ik niet helemaal goed bij m'n hoofd was. Mijn Cito-score was slecht en op school werd gezegd dat het niks zou worden met mij; ik moest maar naar het laagste onderwijs, want ik kon me toch niet concentreren. Gelukkig kwam mijn moeder daartegen in opstand en kwam ik op de mavo terecht. Later heb ik ook nog theologie gestudeerd.

Ik heb mezelf een andere manier van leren aangewend door te werken met mindmaps. Voor mij werkt het om dingen te visualiseren. Maar leuk is anders, want het kost me veel tijd en energie."

Dus volgens jou is het niet per se een voordeel om ADHD te hebben als ondernemer?

"Er horen wel eigenschappen bij die je succesvol kunnen maken, zoals impulsiviteit. Dat kun je zien als voordeel: je durft keuzes te maken die anderen misschien niet durven maken. Vervolgens komt het er wel op aan dat je de juiste mensen om je heen hebt om jouw ideeën tot een goed einde te brengen. Je moet dus een duidelijk plan en goede strategie hebben."

Van ADHD'ers wordt ook gezegd dat ze hyperactief zijn en dus meer energie hebben dan anderen. Hoe zit dat bij jou?

"Ik heb meer onrust dan de gemiddelde mens. Dat zou je kunnen zien als energie. Als ik iets wil uitzoeken, kan ik daar dagen achtereen geconcentreerd mee bezig zijn. Aan de andere kant krijgen zaken die ik minder interessant vind ook minder aandacht. Dat kan ervoor zorgen dat ik dingen uitstel en dat de boel uiteindelijk onoverzichtelijk wordt."

Hoe ga jij in het dagelijks leven om met ADHD?

"Het belangrijkste is dat je moet accepteren dat je een stoornis hebt. Accepteer jezelf als mens. De wereld reageert vreemd op je en dat kan ervoor zorgen dat je je minderwaardig gaat voelen. Ik kan terugkijken op mijn carrière en zeggen dat ik heb gefaald, gezien het aantal carrières dat ik al achter de rug heb. Maar ik kan ook zeggen dat ik zoveel ervaring heb opgedaan dat ik nu anderen kan helpen.

Bij mij heeft dat acceptatieproces lang geduurd. Ik werkte lange tijd in een machowereld, waarin niet wordt gepraat over je gevoelens. En dat was niet goed voor mijn eigenwaarde. Ik kan eigenlijk wel stellen dat die acceptatie pas de laatste vijf jaar van mijn leven ingezonken is."

En hoe probeer jij andere ondernemers met ADHD te helpen?

"Ik help ze ontdekken wat ze echt willen. Vaak zijn ze bang om keuzes te maken, maar die basisvraag over hun missie in het leven is heel belangrijk. Daarna gaat het met name om de praktische invulling: hoe hou je je agenda bij, hoe doe je je administratie?

Als ervaringsdeskundige weet ik precies waar mensen tegenaan lopen. Ik kan mensen inspireren, omdat ze bij mij zien dat het mogelijk is om een goedlopend bedrijf te hebben als je ADHD hebt."

Ik kan me voorstellen dat je steeds bedacht moet zijn op mogelijke valkuilen. Wat is jouw grootste valkuil?

"Mijn focus behouden. Ik ben nu bezig met mijn visie voor 2017. Daar moet ik straks ook echt bij blijven. Het kan je als ADHD'er gebeuren dat je ineens in een situatie zit waarvan je denkt: hoe ben ik hier nou weer terechtgekomen?

Ik maak voor mezelf een dreamboard, zodat ik mijn plannen visualiseer. Ook schrijf ik alles uit in een dagboek. Vervolgens dwing ik mezelf daar elke week even naar te kijken. Lig ik nog op schema? Ben ik niet teveel afgedwaald? Verder praat ik veel met mijn vrouw en spreek ik eens in de twee weken af met twee collega-ondernemers die ook ADHD hebben. Dan bevragen we elkaar. Zo houden we elkaar scherp."

Lees andere interviews van de rubriek