Verspreiders van reclamedrukwerk stappen naar de rechter vanwege de invoering van de ja/ja-sticker in Amsterdam. De gemeente wil dat inwoners juist laten zien dat ze wel folders willen ontvangen, in plaats van dat ze dat niet willen.

De wijziging moet per juni ingaan, maar de brancheorganisaties MailDB en KVGO willen dit voorkomen. De organisaties willen dat de rechter eerst uitspraak doet over de rechtmatigheid van de ja/ja-sticker voordat hij wordt ingevoerd. 

De verspreiders vrezen grote schade voor retailers in de hoofdstad, die de folders als een belangrijk middel zien om hun klanten te bereiken. Ze voelen zich genegeerd door de gemeente en vinden dat het huidige systeem met de nee-nee- en nee-ja-stickers prima werkt.

Volgens het stadsbestuur belandt het reclamedrukwerk bij veel mensen zonder sticker alsnog ongelezen in de afvalbak. Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders het systeem wil omdraaien. 

Wie geen sticker plakt, krijgt voortaan geen folders meer, maar nog wel huis-aan-huis bladen. Op die manier wil de stad de verspilling van papier tegengaan. De gemeenteraad moet hier overigens nog mee instemmen.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.