Europese kledingimport uit Azië in tien jaar bijna verdubbeld

De kledingimport uit Azië is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Ruim 77 procent van de in Europa verkochte kleding komt nu uit Azië.

​In 2015 importeerden de 28 EU-landen in totaal voor 81 miljard euro aan kleding, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. 

De kledingimport door de EU groeide tussen 2005 en 2015 met 32 miljard euro. Aziatische landen droegen 30 miljard euro bij aan die groei, waarvan China en Bangladesh samen drie kwart voor hun rekening namen.

Vanwege lage productiekosten en de grote concentratie van bedrijven is het aantrekkelijk de productie van kleding in Azië te laten plaatsvinden.

Bangladesh

Voor een aantal Aziatische landen is de export van kleding naar de EU erg belangrijk voor hun economie. Dat geldt het meest voor Bangladesh, waar de kledingexport in 2015 goed was voor bijna de helft van de exportwaarde.

In Cambodja maakte de export naar de EU bijna 30 procent van de totale export uit. Ook de export van Sri Lanka en Pakistan wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vraag naar kleding vanuit de EU.

In Nederland importeerden vijfduizend bedrijven vorig jaar kleding uit Azië. De totale waarde daarvan ligt op ongeveer 7,2 miljard euro. Daarnaast importeerde Nederland in 2015 nog voor 5,8 miljard euro aan kleding uit landen buiten Azië.

Doorgevoerd

Een deel van de ingevoerde kleding wordt doorgevoerd naar andere landen. Andersom komt Aziatische kleding ook via andere Europese landen ons land binnen.

Nederlandse consumenten betaalden in 2015 iets minder voor kleding dan tien jaar geleden. De prijs was de afgelopen tien jaar niet eerder zo laag: in twee jaar tijd daalden de prijzen met bijna 4 procent.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie