Van Delft Biscuits, de grootste kruidnotenproducent ter wereld, denkt komende week nog flink veel strooigoed te verkopen. "Onze winkels zijn nog tot de kerst open", vertelt directeur-eigenaar Oscar de Lange aan NU.nl. "Veel mensen vieren komend weekend nog Sinterklaas, dus wij verwachten nog volop drukte."

Van Delft Biscuits levert kruidnoten aan supermarkten en heeft onder de naam De Pepernotenfabriek twintig tijdelijke winkels, die begin september hun deuren openden. Naast tijdelijke vestigingen in Nederland werden dit jaar voor het eerst twee pop-upwinkels in Berlijn geopend. Daar worden met name gechocolateerde kruidnoten verkocht.

"In Berlijn gaat het super", aldus De Lange. "In het begin moesten we wel even uitleggen wat we verkochten, maar Duitsers houden van chocolade. Zelf kennen ze de "lebkuchen" (een soort ontbijtkoek), dus ook met de kruidenmix zijn ze bekend. Voor de rest is het een kwestie van marketing."

"Onze bedoeling is om de pepernoot in heel Europa groot te maken. Peppernuts everywhere", vertelt De Lange, die geen onderscheid maakt tussen kruidnoten en pepernoten.

"Wij noemen alles pepernoten, als een verzamelnaam. Je hebt die "hondenbrokken" waarvan sommigen zeggen dat het de echte pepernoten zijn, maar wij hebben een noot met dezelfde receptuur en een andere vorm. Ach, laat die discussie maar bestaan."

Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?
Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

VS

De Lange hoopt volgend jaar winkels in de Verenigde Staten, Londen en Barcelona te openen. "Ik heb daar contacten, de plannen liggen er. Ook willen we in de toekomst het hele jaar door pepernoten verkopen."

De Lange schat dat er in Nederland dit jaar tussen de zes en zeven miljard kruidnoten zijn gemaakt, waarvan er vier miljard van Van Delft afkomstig waren. "Ik denk dat we er vorig jaar 3,5 miljard maakten."

"De verkoop kwam dit jaar wat langzaam op gang. Het was tot laat in het jaar mooi weer en daar heb je last van. We openden de winkels toen het buiten nog dertig graden was. Maar de afgelopen weken hebben we dat dubbel en dwars ingehaald. De piek zit 'm in de staart."