Van alle buitenlandse bedrijven in Nederland voegen ondernemingen onder Amerikaanse zeggenschap het meeste toe aan de Nederlandse economie.

Zo'n 12 procent van de omzet in het Nederlandse bedrijfsleven, 165 miljard euro, is afkomstig van een van oorsprong Amerikaans bedrijf. Deze bedrijven zijn relatief vaak gespecialiseerd in ICT, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Bedrijven onder Duitse zeggenschap staan op de tweede plek. Bijna 17 procent van de buitenlandse bedrijven in Nederland heeft een Duits moederbedrijf, tegen een Amerikaans aandeel van 22 procent. Duitse bedrijven in Nederland richten zich vooral op de industrie en de handel in industriemachines en overige non-food.

Het Verenigd Koninkrijk maakt de top drie compleet en neemt iets meer dan 10 procent van de bedrijven onder buitenlandse zeggenschap voor zijn rekening. Die bedrijven waren in 2014 goed voor een omzet van 52 miljard euro. Britse bedrijven zijn vooral actief in de handel en de zakelijke dienstverlening.

Economisch belang

Amerikaanse bedrijven voeren van de buitenlandse bedrijven in Nederland ook de lijst aan als het gaat om toegevoegde waarde en werkgelegenheid.

In 2014 ging het om 8,8 procent van de totale toegevoegde waarde van het Nederlandse bedrijfsleven. Amerikaanse bedrijven hadden 4,6 procent van alle werknemers in het bedrijfsleven in Nederland in dienst.

Buitenlandse bedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Van de bedrijven valt 1,2 procent onder buitenlandse zeggenschap. Deze bedrijven behaalden in 2014 zo'n 37 procent van de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven.