Er komt een Europees loket waar bedrijven digitaal de btw-aangifte kunnen doen voor hun online handel in het buitenland. 

Deze 'One Stop Shop' levert het bedrijfsleven volgens de Europese Commissie een besparing van 2,3 miljard euro per jaar op.

Het voorstel is deel van een donderdag in Brussel gepresenteerd pakket maatregelen om de btw-procedures bij de grensoverschrijdende verkoop van goederen en diensten te vereenvoudigen.

EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen): ''Grote en kleine bedrijven kunnen met het alles-in-éénloket hun btw-zaken afhandelen als in eigen land. Ook verzekert dit voorstel dat de btw wordt betaald in het land van de eindverbruiker."

Detailhandel Nederland, spreekbuis van de winkeliers, is blij met het voorstel. "Btw-versimpelingen staan al jaren stijf bovenaan het wensenlijstje." Nu moeten winkeliers apart btw-aangifte doen in alle EU-landen waar ze zaken doen.

Startups

Voor startups en micro-bedrijfjes wil de commissie een drempel van 10.000 euro. Als ze onder dat bedrag verkopen in het buitenland hoeven ze niet via het EU-loket hun btw-zaken af te handelen, maar nationaal.

De btw-vrijstelling voor geïmporteerde producten van buiten de EU met een waarde tot 22 euro wordt afgeschaft. ,,Daar wordt massaal misbruik van gemaakt. Dure smartphones en tablets worden systematisch ondergewaardeerd in de importdocumenten”, aldus commissaris Andrus Ansip (Digital Markt). ''Dat is oneerlijk tegenover Europese handelaren die wel btw afdragen."

Moscovici denkt dat het systeem de nationale belastingdiensten helpt met het innen van de btw op onlineverkopen. Nu lopen ze jaarlijks zo'n 5 miljard euro mis.