Ontzettend gaaf en bijzonder om aan te werken. Zo noemt Erik Kroes, projectdirecteur bij Mammoet, het plaatsen van de sarcofaag om de reactor van Tsjernobyl.

"Dit is wel weer een uniek project. We hebben kunnen laten zien wat we technisch kunnen. Dit valt wel in de categorie grandioze werken", vertelt Kroes die de laatste dagen in Oekraïne was.

Het unieke aan het project is tweeledig, legt hij uit. "Technisch is het bijzonder vanwege de systemen die we toepassen en ontwikkeld hebben. Symbolisch is het natuurlijk ook gaaf om daar een bijdrage aan te leveren. De technieken die we in de basis toepassen worden vaker gebruikt, maar de schaalgrootte maakt het bijzonder. Het dak dat je oppakt, dat is wel wat."

"Er zit vijf jaar voorbereiding in en over die vijf jaar hebben we natuurlijk verschillende acties al gedaan. Maar als dan het moment suprême daar is en het dak op zijn plek staat dan is dat natuurlijk wel gewoon gaaf", vertelt hij. "Daar krijg je wel een beetje kippenvel van hoor."

Uniek

De omstandigheden waren uniek, vertelt Kroes. Er is dan ook veel tijd en moeite gestoken in de voorbereiding. "De eerste keer dat je er naartoe gaat, dan ben je wat argwanend", vertelt Kroes "Maar voor ons is het op een gegeven moment de vierde keer dat we er zijn en dan wen je eraan."

Vrees voor radioactiviteit was er niet. "Het mooie aan het gebied was dat het dermate voorbereid was dat er eigenlijk geen additionele voorzorgsmaatregelen nodig waren." Voor de veiligheid en de zekerheid hadden medewerkers wel meters bij zich. "Van dag tot dag werd gewoon bijgehouden wat je binnenkreeg."

Van de strijd die in Oekraïne woedt tussen separatisten en de regering kregen de twintig werknemers van Mammoet weinig mee. "Tuurlijk, in het nieuws en voor het thuisfront speelt het, maar als je er zit zijn de lijntjes met de ambassade kort. Er was geen enkele tot zorg op dat gebied."

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl bijna klaar
46
Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl bijna klaar