Mkb-bedrijven merken dat er een betere toegang is tot externe financiering. Het vinden van financiering is voor veel ondernemers wel één van de minst grote zorgen.

Het vinden van klanten en het vinden van goede werknemers zorgt bij veel bedrijven voor de grootste zorgen, meldt de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag op basis van een enquête onder ruim elfduizend bedrijven in de eurozone. Ongeveer 91 procent van de ondernemingen had minder dan 250 werknemers.

1 procent van de ondernemingen meldde een grotere behoefte naar bankleningen. Voor de vierde keer op een rij werd wel een toename in de toegang tot bankleningen gerapporteerd. Banken vroegen ook een lagere rente op leningen.

Lening 

29 procent van de mkb-ondernemingen heeft een lening aangevraagd. 69 procent van de aanvragen werd ingewilligd en 7 procent van de ondernemingen kreeg nul op het rekest. Bij de vorige peiling stond dit cijfer op 8 procent.

Meer bedrijven rapporteerden een stijging in de omzet, namelijk 19 procent tegenover 16 procent. Ook zagen ze een toename in de arbeidskosten. Het aantal bedrijven dat netto meer winst maakt, bleef daardoor gelijk op 44 procent.