Bedrijfsleningen verstrekken aan het mkb blijft lastig en riskant voor banken, stelt directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

"Het eigen vermogen van het mkb is nogal geraakt door de crisis en heeft zich nog niet hersteld. Dat betekent dat kredietverlening aan het mkb riskant is", zegt Sijbrand.

Bovendien zijn de leningen en de opbrengsten daarvan niet hoog, terwijl de kosten om de leningen zorgvuldig te verstrekken wel hoog zijn. "Dat maakt het allemaal een problematisch product. En dat is een van de redenen waarom mkb-kredietverlening gewoon lastig is", meent Sijbrand.

Volgens de DNB-directeur is het aan de mkb-bedrijven zelf om hun eigen vermogen te vergroten, zodat geldverstrekkers eerder geneigd zijn om hen leningen te verstrekken. "Daar gaan banken niet over en wij ook niet. Daar moeten andere oplossingen voor gezocht worden."

Sijbrand benadrukt dat het mkb in tegenstelling tot grote bedrijven nog "heel erg vast" zit aan bancaire kredieten. Grote bedrijven hebben in vergelijking met 2010 juist relatief minder schuld openstaan bij banken. Dit aandeel daalde van zo'n 70 procent naar 60 procent. Grote bedrijven halen inmiddels meer geld op via obligaties.

DNB zegt volgend jaar de kwaliteit van bancaire leningen aan het mkb te onder de loep te nemen. Daarbij wordt ook bekeken of het onderpand goed is gewaardeerd.