In het Gelderse Eerbeek is vrijdagavond het eerste lichtgevende zebrapad ter wereld in gebruik genomen. Het bedrijf achter het zebrapad heeft grote ambities.

Ook op de internationale markt is er veel belangstelling voor het product, zegt directeur van Lighted Zebra Crossing Henk Peters.

Het idee ontstond een jaar of vier geleden, vertelt Peters. Hij werkte toen voor een led-verlichtingsbedrijf en werd gevraagd om voor een reclame een lichtgevend zebrapad te produceren. De reacties op het zebrapad waren zo positief, dat Peters besloot het concept verder te ontwikkelen.

De verlichte zebrapaden moeten de verkeersveiligheid verhogen. "Door de slechte zichtbaarheid van voetgangers op traditionele zebrapaden in het donker, vinden er wereldwijd dagelijks ongelukken plaats. Helaas vaak met dodelijke afloop", aldus het bedrijf.

Ambities

Lighted Zebra Crossing BV werd anderhalf jaar geleden officieel opgericht. Het bedrijf wil zo snel mogelijk opschalen, zegt Peters. "Onze leveranciers zijn erop voorbereid dat de productie de komende tijd flink kan toenemen." 

Tijdens een vakbeurs in de dagen voorafgaand aan de ingebruikname van het zebrapad in Eerbeek, toonden meerdere Nederlandse gemeenten en grote bedrijven interesse. Het zou om 'enkele tientallen' geïnteresseerden gaan.

Het bedrijf werkt aan een doorontwikkeling van de gebruikte technologie. Hiermee wil de onderneming niet alleen het zebrapad verder ontwikkelen, maar ook andere toepassingen op het gebied van verkeersveiligheid realiseren.

Internationaal

Ook internationaal zijn er groeiambities. Lighted Zebra Crossing is in gesprek met instanties in onder andere Zweden, Australië en Jakarta.

Onlangs maakte de directie nog afspraken met de gemeente van een grote stad in Amerika. Daar wordt nu gekeken op welke locaties de zebrapaden het best geplaatst kunnen worden.