De omzetgroei van de auto-en motorbranche is in het derde kwartaal van 2016 bijna stilgevallen.

De sector behaalde 1 procent meer omzet dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder, een omzetstijging die aanmerkelijk lager is dan in het voorafgaande anderhalf jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De stagnatie is opvallend, omdat de omzet in de auto-en motorbranche onafgebroken is gestegen sinds het eerste kwartaal van 2015.

In de afgelopen vijf kwartalen was de omzetgroei nooit minder dan 5 procent, met als hoogtepunt het vierde kwartaal van 2015. Toen was de omzet bijna 24 procent hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar ervoor.

Deze sterke groei aan het eind van 2015 ging vooraf aan de wijziging van de belastingtarieven voor zakelijke auto's.

Personenauto's

De importeurs van personenauto’s zagen de omzet voor het eerst sinds anderhalf jaar afnemen. Er werden in het derde kwartaal aanzienlijk minder nieuwe personenauto's verkocht met een zakelijke bestemming. Het aantal auto's dat privé werd aangeschaft, was nagenoeg hetzelfde als een jaar eerder.

De motorbranche boekte de sterkste omzetgroei binnen de autosector. In deze sector stijgt de omzet al meer dan drie jaar onafgebroken. Een vergelijkbare trend is zichtbaar in het aantal nieuw verkochte motorfietsen.

Desondanks zijn zowel de omzet als de verkoopaantallen in de motorbranche nog niet op het niveau van voor de crisis.

Neutrale stemming

Verder ziet de bedrijfsautobranche de omzetgroei halveren. De autoservicebedrijven en handel in auto-onderdelen blijven juist groeien.

De stemming van ondernemers in de motor- en autohandel is op dit moment nagenoeg neutraal. De stemming is wel verslechterd ten opzichte van het vorige kwartaal.