Het vertrouwen van bouwondernemers heeft in het derde kwartaal van 2016 een recordhoogte bereikt.

In het derde kwartaal steeg voor het eerst in een jaar tijd het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning is afgegeven, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag (CBS) bekend.

Er werd voor bijna 14.000 nieuw te bouwen huizen een vergunning afgegeven, ruim 31 procent meer dan een jaar eerder. "De al goed draaiende bouwsector krijgt hiermee een verdere impuls", meldt het CBS.

Ondernemers verwachten dat de omzet in het komende kwartaal verder groeit. Ook denkt een meerderheid dat de personeelssterkte zal toenemen.

Ook architecten profiteren van de gunstige ontwikkelingen in de bouwsector. De waarde van opdrachten aan architecten lag in het tweede kwartaal van 2016 ruim 16 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Omzet

De omzet in de bouwsector is in het derde kwartaal met 8,6 procent gestegen. Het is het achtste kwartaal op rij dat de omzet binnen de sector stijgt.

Kleine bedrijven, met maximaal tien werknemers, presteerden het best met een omzetstijging van ruim 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bij middelgrote bedrijven, met tien tot honderd werkzame personen, nam de omzet gemiddeld met 10,9 procent toe en bij grote bedrijven bedroeg de groei 2,9 procent. Bij de laatste categorie kwam de omzetstijging een kwartaal eerder nog uit op 5,6 procent.

Het aantal faillissementen in de bouwsector als geheel daalde opnieuw licht en kwam uit op 133, het laagste aantal in jaren. In de projectontwikkeling en in de grond-, weg- en waterbouw steeg het aantal faillissementen echter.