Nederlandse bedrijven zijn er het afgelopen jaar in geslaagd om meer te innoveren met nieuwe technologieën.

"Bedrijven hebben 2,9 procent meer radicale innovaties gerealiseerd, het hoogste percentage sinds het begin van de metingen in 2006", zeggen onderzoekers van de Rotterdam School of Management en Erasmus University (RSM) in een donderdag gepubliceerd rapport.  

De regio Eindhoven scoort daarbij het hoogst met een percentage van 9,8 procent. “Bedrijven worden vaker geconfronteerd met nieuwe technologieën en businessmodellen”, zegt onderzoeksleider Henk Volberda, die voorbeelden noemt zoals big data, 3D-printing en robotisering.

Bedrijven passen dat soort technieken ook vaker toe, omdat de economie aantrekt en afname van investeringen in R&D en ICT zijn gestabiliseerd, zeggen de onderzoekers.

Investeren

Vooral bedrijven in life science en hightech, maar ook bedrijven in de logistieke sector, blinken volgens het onderzoek uit in het toepassen van technologische vernuften. De laatste categorie gaat over nieuwe manieren van organiseren, managen en samenwerken.

"Door te investeren in nieuwe manieren van organiseren weten deze bedrijven hun rendement op investeringen in R&D aanzienlijk te verhogen", aldus Volberda.

Met name de hightechbedrijven en startups zullen volgens de onderzoekers bijdragen aan groei van werkgelegenheid.