Nederlandse ondernemers moeten meer de blik richten tot het buitenland en gaan exporteren. 

Deze boodschap geeft ondernemer Rob Marcus andere entrepreneurs mee. Marcus is eigenaar  van Arte Viva, een maker van deurstrips die voorkomen dat kinderen hun vinger tussen de deur krijgen.

Vorig jaar kreeg hij van het Oranje Handelsmissie Fonds, samen met nog negen bedrijven, hulp om zijn producten makkelijker te verkopen in het buitenland.

Zo kwam hij in contact met de juiste mensen bij de ambassade in Chili en werd daar uiteindelijk een order binnengehaald. Inmiddels is het bedrijf actief in tientallen landen.

"De ambassade heeft toen voor ons afspraken geregeld bij de juiste mensen waardoor het veel sneller is gaan rollen", legt Marcus uit. Volgens de ondernemer heeft de hulp voor een hogere omzet gezorgd. "Anders hadden we niks gehad en nu hebben we 20.000 euro. En na Chili zijn we meteen naar Peru doorgevlogen en daar wachten we ook op de eerste orders. Dus het was erg succesvol."

Gemiddelde order

Het buitenland is enorm belangrijk voor Arte Viva. "Bij ons is het heel simpel. Een gemiddelde order in Nederland is rond de 400 euro, een gemiddelde order in de Europese Unie is 2.900 euro en een gemiddelde order buiten de EU is 5.000 euro. Ja, dan weet je dat je beter in het buitenland kan gaan zitten."

"Nederland is natuurlijk een ontzettend rijk land, maar ook in Qatar, Singapore en Hongkong zijn veel rijke mensen. Die kunnen ook veel veroorloven." Marcus verwacht dit jaar een omzetgroei van 45 procent.

Exporteren is een "stukje ambitie", volgens Marcus, maar hij zegt ook te proberen kennis te delen en bedrijven te enthousiasmeren om te gaan exporteren.

Focus

Andere ondernemers die willen exporteren adviseert hij vooral te focussen op het land waar de ondernemer actief wil zijn. "Een duidelijke focus hebben, er voor gaan en het ook gewoon proberen."

Dit betekent voor Marcus dat als gekozen wordt voor bijvoorbeeld Duitsland, daar ook tijd en energie aan spenderen. "Denk aan het maken van Duitse vertalingen, misschien een Duitse cursus doen. Wij hebben al jaren Duitse stagiairs in dienst die op de hogeschool Arnhem-Nijmegen studeren. Dat zijn vaak echt mensen die vooruit willen en die regelen ontzettend veel voor ons."

"Je kan natuurlijk dichtbij kijken. Duitsland is een geweldig land en qua cultuur zitten wij heel dicht tegen de Duitsers aan. Trouwens, met de Scandinaviërs kun je ook makkelijk zakendoen. Engelsen staan mijlenver van ons vandaan en Fransen ook."