Dit is wat er in de week van 28 november tot en met 3 december gaat spelen op ondernemersgebied.

Je kunt je ook inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief. We vertellen je elke zondag per e-mail wat er gaat spelen op ondernemersgebied. Inschrijven kan hier.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert maandag haar zogenoemde Economic Outlook. Hierin gaat de denktank in op de vooruitzichten voor de wereldeconomie. In juni liet de OESO weten voor dit jaar een groei van 3 procent te voorzien en voor volgend jaar 3,3 procent. Daarbij stelde de denktank dat "de wereldeconomie gevangen zit in een laag groeitempo" door onder meer een zwakke handelsgroei en een laag niveau van investeringen.

Dinsdag wordt het project afgerond waarbij een koepel over kerncentrale Tsjernobyl wordt geplaatst. De koepel moet de radioactiviteit honderd jaar lang veilig insluiten. Het is de bedoeling dat de reactor wordt gesloopt voordat die termijn verstreken is. Het Nederlandse bedrijf Mammoet was betrokken bij de plaatsing van de koepel. De New Safe Confinement, zoals de koepel heet, is 108 meter hoog en 162 meter lang. Het project wordt in het bijzijn van delegaties van Europese landen afgesloten met een ceremonie.

Op dinsdag gaat ook de Transport & Logistics-beurs van start in Ahoy in Rotterdam. Verladers en logistieke dienstverleners kunnen elkaar hier treffen om te netwerken. Bovendien worden diverse kennissessies gehouden over onderwerpen zoals wetgeving, e-commerce en achterlandverbindingen. De beurs duurt tot en met 1 december. Ondernemers die zich van tevoren inschrijven, kunnen het evenement gratis bezoeken. Aan de deur kost een ticket 25 euro. 

Woensdag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gegevens over de prestaties van de horeca in het derde kwartaal van dit jaar. In de kwartaalmonitor wordt onder meer ingegaan op omzetcijfers, het vertrouwen onder horecaondernemers en het aantal faillissementen.

Op vrijdag komt het statistiekbureau met een vergelijkbaar rapport over de detailhandel. Onlangs bleek uit een onderzoek in opdracht van Detailhandel Nederland dat er 130.000 banen in de winkelbranche verloren kunnen gaan, als er geen grote veranderingen in gang worden ingezet. De brancheorganisatie zegt dat winkeliers hulp nodig hebben van de overheid om die omslag te maken.