Nederlandse bedrijven hebben in de eerste negen maanden van dit jaar meer uitgevoerd naar Oekraïne, vergeleken met dezelfde periode in 2015. Onder meer de export van landbouwmachines steeg.

Vooral door de stijging van de export nam het totale handelsvolume tussen Nederland en Oekraïne met bijna 4 procent toe naar 1,17 miljard euro, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie heeft verschaft.

Doordat het handelsdeel van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne op 1 januari voorlopig van kracht werd, zijn de exporttarieven op veel producten fors verlaagd of afgeschaft.

De stijging van de export van landen als Duitsland en Polen nam nog sterker toe. De uitvoer van Oekraïne naar de EU steeg afgelopen jaar met 5,2 procent, aldus Brussel.

Vanwege de uitslag van het referendum in april is Nederland het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. Daardoor kan het nog niet volledig in werking treden. Dat is een belangrijk onderwerp op de achttiende EU-Oekraïne-top die donderdag in Brussel wordt gehouden.

Belangrijk onderwerp

Op de bijeenkomst bespreken de Oekraïense president Petro Porosjenko, EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de onderlinge relaties. De Oekraïense ambassade in Brussel laat weten dat het associatieverdrag ''natuurlijk'' op de agenda staat. ''Het is een heel belangrijk onderwerp.''

Volgens een hoge EU-diplomaat hebben Juncker, Tusk en premier Mark Rutte ''constant’’ contact over de kwestie. De lidstaten zijn niet aanwezig op de top. Rutte wil zijn collega’s medio volgende maand in Brussel een oplossing voorleggen.

Corruptie

Op de top zijn verder onderwerpen als visumvrijstelling, de Minsk-akkoorden en de strijd tegen corruptie in Oekraïne onderwerp van gesprek.

Ook worden afspraken gemaakt over nauwere energiesamenwerking en uitwisseling van politiegegevens. Oekraïne is een ''strategische partner'' voor Europa als doorvoerland van Russisch gas.

Omdat het land volgens de EU gestaag hervormingen doorvoert, stelt de EU naar verwachting 15 miljoen euro steun beschikbaar voor een anticorruptieprogramma en 104 miljoen voor bestuurlijke hervormingen.