Ondernemers in het mkb hebben goede verwachtingen voor volgend jaar. Ze denken in 2017 meer omzet te boeken, hogere investeringen te doen en meer werkgelegenheid te kunnen bieden.

Met name ondernemers met 50 tot 250 werkzame personen zijn positief over 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Van deze groep verwacht 39 procent meer omzet in 2017. Slechts 6 procent gaat uit van een lagere omzet. Per saldo is 33 procent van de ondernemers in het middenbedrijf positief over de omzet.

In het kleinbedrijf is dit saldo 21 procent. Mkb'ers met vijf tot vijftig werknemers zijn doorgaans minder optimistisch dan ondernemers in het middenbedrijf. 

Grootbedrijf

Onder grote bedrijven is het saldo met 53 procent flink hoger. Ook over de export en de personeelssterkte waren ondernemers uit het grootbedrijf positiever dan mkb'ers.

Van de ondernemers in het middenbedrijf gaat 10 procent uit van een groei in de investeringen. En 18 procent verwacht meer werkgelegenheid. Onder mkb'ers met een klein bedrijf zijn de percentages respectievelijk 3 en 11 procent.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen van mkb'ers was aan het begin van het vierde kwartaal van dit jaar groter dan in het voorgaande kwartaal. De graadmeter kwam uit op 9,3 en is daarmee 1,5 punt hoger dan een kwartaal eerder.

Binnen het mkb is het vertrouwen van ondernemers in het kleinbedrijf het grootst (9,6). Tot en met de eerste helft van dit jaar waren zij juist minder optimistisch dan mkb'ers als geheel.

Bouw

Gekeken naar verschillende sectoren is het vertrouwen het grootst onder mkb'ers in de bouw (20,6). Daarmee zijn deze ondernemers positiever dan het voorgaande kwartaal. 

Ook mkb'ers in de horeca, de sector voor onroerend goed, de handel en de informatie en communicatie zijn positiever geworden.

Verwachtingen mkb'ers