Vooral kleinere ondernemers krijgen meer te maken met agressieve verkoopmethodes van bedrijfsafvalverzamelaars. Volgens juridisch dienstverlener DAS hebben zich tientallen gedupeerde ondernemers gemeld. 

Inzamelaars zouden ondernemers beloven het afval goedkoper af te voeren. "De ondernemers wordt voorgehouden dat het opzeggen van het lopende contract in de regel geen probleem is", schrijft DAS.

"Maar tussentijds kosteloos opzeggen van het oude contract blijkt vaak niet mogelijk, zo staat in de kleine lettertjes. Als vervolgens blijkt dat ook het contract met de nieuwe aanbieder niet kosteloos kan worden opgezegd, is de financiële besparing omgeslagen in een financiële strop."

Voor een ondernemer kan het op de lange termijn om grote bedragen gaan. Voor een contract met een looptijd van 84 maanden wordt zo’n 36.000 euro betaald.

DAS haalt aan dat consumenten een bedenktijd van veertien dagen hebben, maar dat dit niet voor ondernemers geldt. Ook is onlangs geregeld dat zakelijke telecomcontracten een opzegtermijn hebben van een maand. "Deze regel zou voor bedrijfsafvalinzamelaars ook moeten gaan gelden", stelt Sjaak Drinkenburg, jurist bij DAS.