Boerenbedrijven hebben steeds meer moeite met het vinden van een opvolger, maakt het CBS maandag bekend. Naar verwachting verdwijnen de komende tien jaar ruim vijftienduizend boerderijen. Daarom een aantal tips voor agrariërs voor het vinden van een opvolger.

Hoewel agrarische bedrijven steeds vaker zijn aangewezen op opvolging buiten de familie, vindt zo'n 90 tot 95 procent van de overnames toch nog altijd plaats binnen de familiesfeer, schat agrocoach Dik Veefkind.

Zorg voor vertrouwen en goede communicatie

"Vertrouwen tussen overdrager en overnemer is van het grootste belang", aldus Veefkind. "Dat geldt niet alleen binnen families, maar ook daarbuiten. De twee partijen moeten toch voor een periode van minimaal zo'n zes jaar een samenwerking aangaan, willen ze voor bepaalde fiscale regelingen in aanmerking komen."

Veefkind constateert vaak dat er bij familiebedrijven problemen zijn met de communicatie. "Je woont en werkt op hetzelfde erf en problemen binnen het bedrijf komen vaak in de familiesfeer terecht. Goed communiceren is daarom van het grootste belang. Het is belangrijk dat je elkaar begrijpt en vertrouwt en dezelfde visie hebt. Dat maakt het makkelijker zo'n ingewikkeld proces als een bedrijfsovername, waarmee veel geld gemoeid is, in te gaan."

Geef je opvolger de ruimte

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) runt sinds een paar jaar het Boer zoekt Boer-programma vanwege het vaak ontbreken van een opvolger van een agrarisch bedrijf. Het programma biedt begeleiding bij bedrijfsovername buiten de familie.

"Veel agrariërs willen dat hun bedrijf blijft zoals het was", zegt Sander Thus van NAJK. "Maar als ondernemer moet je je eigen plan kunnen trekken. Als een agrariër en een potentiële opvolger een samenwerking aangaan, moet aan het eind van die samenwerking zicht zijn op een eigen invulling van het bedrijf. Dat is nog vaak een breekpunt, merken wij. Wij richten ons daarom ook op de sociale aspecten bij een overname."

Ga op tijd nadenken over de toekomst van je bedrijf

Een agrariër moet zich, voor hij aan een overname gaat denken, eerst afvragen wat hij zelf wil, stelt Thus. "Daar moet hij op tijd mee beginnen; uiterlijk rond z'n 50e of 55e. Wil hij "uitboeren" tot hij 65 is, of wil hij zijn bedrijf verder ontwikkelen? In dat laatste geval kan de boer samen met zijn opvolger kijken naar hoe ze dat willen aanpakken."

In die tip kan ook agrocoach Truke Zeinstra zich vinden. "Als een bedrijf toekomstbestendig is, zal een eventuele opvolger eerder toehappen", legt ze uit. "Iemand van 60 gaat wellicht niet meer investeren in z'n bedrijf, aangezien hij een paar jaar later met pensioen kan. Maar iemand van 40 weet nog niet of hij een opvolger heeft."

Kijk naar de mogelijkheden van het omvormen van je bedrijf

"Die persoon van 40 kan er ook nog voor kiezen zijn bedrijf om te gooien", gaat Zeinstra verder. "Misschien gaat hij wel kinderfeestjes geven op zijn bedrijf, of begint hij een kinderopvang. Elke boer moet zijn eigen koers zoeken en bepalen, gericht op de toekomst."

Draag liefde voor het vak uit

"Passie voor je bedrijf en product is van groot belang", zegt Zeinstra. "Als een boer dat kan uitdragen, zou dat zeker helpen bij het vinden van een opvolger. Als je boer wil worden, moet je dat niet doen voor het geld. Boeren zijn geen "armoelijders", maar in relatie tot het aantal uren dat ze maken is hun inkomen laag. Zo beleven ze het zelf echter niet, want er staat veel tegenover: vrijheid (binnen de wet- en regelgeving die door de politiek wordt opgelegd), werken in de buitenlucht en meestal mooi wonen."