Ondernemers in het zonnetje: 'Als je een bedrijf hebt moet je heel veel laten'

Minister-president Mark Rutte opende vrijdag de eerste Dag van de Ondernemer met een bezoek aan hotel-restaurant Central Park in Voorburg.

Het initiatief, in het leven geroepen door MKB-Nederland, moet ondernemers in het zonnetje zetten. Want "als je een eigen bedrijf hebt, moet je heel veel laten", zegt Carsten Klint, eigenaar van Central Park.

Als eigenaar van een horecabedrijf weet Klint dat ondernemen veel energie kost. "Ook wanneer je niet aan het werk bent, staat de knop aan. Je bent altijd vertegenwoordiger van je eigen zaak."

De ondernemer nam twee jaar geleden de zaak over van topkok Henk Savelberg. Inmiddels serveert Klint naar eigen zeggen zo’n honderd gasten per dag. Zijn hotel kent een bezettingsgraad van gemiddeld 84 procent.

"We doen veel aan innovatie om nieuwe gasten naar ons bedrijf te trekken", zegt hij. "Daar was de minister-president ook erg enthousiast over."

Anders

Volgens de horecaondernemer loont het om "anders te ondernemen dan anderen". "Je moet altijd bezig zijn met jezelf onderscheiden, zeker in de horeca. Ook is een ondernemer nergens zonder betrokken personeel."

Klint heeft onder meer een 'digitale sommelier' die zijn gasten online van wijnadvies voorziet. "Als we vol zitten, kunnen we niet iedereen persoonlijk helpen. Dit is een mooie oplossing."

Ook werkt hij samen met lokale ondernemers. "Mensen die een proefrit maken in een BMW stoppen bij ons voor een drankje." De potentiële klanten van beddenmaker Hästens kunnen in het hotel proefslapen op de bedden. Modeontwerper Paul Schulten heeft op dit moment een pop-upwinkel in de zaak.

"Als ze het bed uiteindelijk kopen, krijgen ze de overnachting terug", aldus Klint. "We hebben hier ook het duurste bed ter wereld staan, van 125.000 euro."

Maar wat een horecaconcept vooral succesvol maakt, is volgens Klint het gegeven dat je veel verschillende mensen aantrekt. "Je moet iets bieden voor elk pluimage: een chiq vijfgangendiner of alleen een kop koffie, het moet allemaal kunnen."

Lees meer over:
Mkb

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie