In twintig jaar tijd is de internetsector in Nederland uitgegroeid tot een belangrijke banenmotor, naast grote werkgevers zoals Schiphol en de haven van Rotterdam.

Consultancybureau Deloitte deed onderzoek naar de 'digitale economie' in opdracht van de sector en concludeert donderdag dat internet veel kansen biedt voor Nederland.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende eerder dat internetbedrijven goed zijn voor zo’n 345.000 banen. De sector groeide de afgelopen jaren met minimaal 7 procent per jaar.

"Die groei wordt niet alleen gerealiseerd door de Nederlandse bedrijven, maar ook door de komst van veel buitenlandse bedrijven die in Nederland een aantrekkelijk vestigingsland zien", zeggen de onderzoekers.

Verkeer

Dat komt mede door de goed ontwikkelde digitale infrastructuur in Nederland. Het internetverkeer groeit volgens het onderzoek al een aantal jaar met zo’n 22 procent per jaar.

De Amsterdam Internet Exchange is daarnaast een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Ook datacentra en hostingbedrijven zijn goed vertegenwoordigd in Nederland.

Bedrijven zoals Google en Microsoft laten mede om deze reden hier grote datacenters bouwen. "Dit komt direct ten goede aan de werkgelegenheid", aldus het onderzoek.

Om de groei van de sector bij te benen en concurrentie voor te blijven, pleiten de onderzoekers echter wel voor meer samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen om zowel innovatie als de aanwas van goed opgeleide mensen te garanderen.