New Nexus: 'Ik ben hier de regelneef'

NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week, Jan Schut, medeoprichter en directeur van IT-bedrijf New Nexus.

New Nexus is een van de genomineerden voor de titel Vitaalste Bedrijf van Nederland. De winnaar wordt woensdag bekendgemaakt bij de Week van de ondernemer in Amsterdam. Jan Schut richtte het IT-bedrijf tien jaar geleden op met Richard Tapper.

Wie: Jan Schut

Onderneming: New Nexus uit Tynaarlo (Drenthe)

Werknemers: 125 (op het kantoor in Tynaarlo werken er 30 tot 35, de rest is gedetacheerd)

Schut begon New Nexus tien jaar geleden met Richard Tapper op een zolderkamer, uit ontevredenheid over zijn toenmalige werksituatie. Tot nu toe kreeg het bedrijf er elk jaar zo'n tien werknemers bij.

"Groei gebeurt gewoon bij ons", legt Schut uit. "Het was niet per se ons doel en we hebben nooit geadverteerd om mensen erbij te krijgen. Alle mensen die we hebben aangenomen, kennen we zelf of zijn voorgedragen door medewerkers. We halen mensen uit ons eigen netwerk, dat vinden we belangrijk. Nieuwe medewerkers moeten bij het bedrijf passen. Ik vind persoonlijkheid net zo belangrijk als vakkennis."

Moeite met opstaan

Op een doorsnee werkdag gaat de wekker bij Schut om 7.00 uur. "Ik heb altijd een beetje moeite met opstaan, dus laten we zeggen dat ik om 7.15 uur opsta. Ongeveer een uur later ben ik op het werk. Ik rijd daar met de elektrische auto naartoe in een kwartier."

Hoe zijn werkdag eruitziet, weet Schut van tevoren nooit precies. "Mijn dagen hebben geen vaste routine. Het kan zijn dat ik een sollicitatiegesprek voer of op bezoek ga bij een klant. Zo'n twee tot drie keer per week ga ik de deur uit om te praten met mensen die gedetacheerd zijn. Meestal combineer ik zo'n bezoek met een lunch."

Flexibiliteit in werktijden is belangrijk voor Schut. "Het kan gebeuren dat ik 's avonds wat langer doorwerk en de dag erna vrij neem. Flexibiliteit betekent niet dat ik de kantjes er vanaf loop. Wij geven onze werknemers ook flexibiliteit; zo geef je iemand verantwoordelijkheid."

"Je moet mensen niet in een keurslijf stoppen", vindt Schut. "Ik ga ervan uit dat ze veertig uur werken als ze voor veertig uur betaald krijgen. Als ze er donderdag al veertig uur op hebben zitten en vervolgens een keer vrij nemen op vrijdag, vind ik dat prima."

Bij New Nexus is dinsdag de vaste vergaderdag. "We hebben dan een commercieel en een operationeel overleg. Die vergaderingen duren maximaal een uur. Voor de rest gebeuren veel dingen ad hoc: 'Jongens, we gaan even bij elkaar zitten'.

Tussen 17.00 uur en 17.30 uur houdt Schut het op kantoor meestal voor gezien. "Dan ga ik naar huis en kan ik met m'n gezin eten, dat vind ik belangrijk. Wel doe ik 's avonds regelmatig nog wat. Ik denk dat ik zo'n vijftig uur per week werk."

Taakverdeling

Schut deelt op kantoor een kamer met Richard Tapper. De twee kennen elkaar al zo'n twintig jaar. "Wij hebben aan een half woord genoeg." De taakverdeling tussen de twee is duidelijk. "Richard zorgt ervoor dat er geld binnenkomt en ik mag het uitgeven."

"Ik ben een beetje de regelneef hier. Da's ontzettend leuk. Soms weet ik niet waar ik m'n tijd vandaan moet halen en soms is het zo rustig dat ik een middag vrij kan nemen."

Regelmatig zet Schut zijn gedachten op papier voor de 'Keek op de week'. "Dat zijn persoonlijke bespiegelingen. Ze kunnen met werk te maken hebben, maar net zo goed met de politiek. Alle medewerkers ontvangen de Keek op de week per e-mail."

Schut is een maatschappelijk betrokken ondernemer. "Wij zijn bevoorrecht en hebben het beter dan veel anderen. Als het goed gaat met het bedrijf, ondersteunen we initiatieven daarom graag met geld, tijd en aandacht."

Als voorbeeld noemt Schut het ondersteunen van de voedselbank of stichting De Uitdaging, een bedrijvennetwerk dat maatschappelijk betrokken ondernemen bevordert en waarvan hij bestuurslid is. "Wij hebben net als veel bedrijven last gehad van de crisis; dan is er minder ruimte voor dat soort dingen. Maar inmiddels gaat het weer goed en valt er veel te delen."

Lees andere interviews van de rubriek

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie